Inhoudsopgave
- Wat is een buyer persona?
- Wat maakt een buyer persona goed?
- Waarom een buyer persona?
- Hoe maak je een buyer persona?
- Maak een goede buyer persona
- Een buyer persona is niet alleen een tekstbestandje!
- Hulp bij het maken van een buyer persona?
- Meer weten over Strategie?
Deel dit artikel
Om in het hoofd van jouw potentiële klant te kruipen, is het waardevol om hiervoor een personage te bedenken, ook wel een buyer persona genoemd. Ieder bedrijf wil zo veel mogelijk diensten of producten onder de aandacht van zijn doelgroep brengen. Deze persoon is een profiel van een kopend of converterend personage. Door in de huid te kruipen van je buyer persona, ben je in staat je content beter af te stemmen op de behoefte van jouw klant. Dit resulteert in hogere conversiepercentages en bezoekersretentie. DoubleSmart internet marketing bureau helpt je graag bij het tot stand komen van een goede buyer persona.
Wat is een buyer persona?
Een buyer persona is niks anders dan een fictief persoon die perfect in de huid kruipt van jouw ideale klant. Je maakt voor jezelf helder wat de doelen, de achtergrond, uitdagingen en pijnpunten van dit fictieve personage zijn. Deze punten geven je inzicht in belangrijke beslissingen en zaken die de keuze van een klant beïnvloeden. Dit geeft je waardevolle informatie die je helpt om jouw product of dienst beter in de markt te zetten.
Wat maakt een buyer persona goed?
Een goede buyer persona is een persona die zorgt voor een verbetering van de relatie tussen de verkoper en de koper. Het is cruciaal dat de potentiële klant op de juiste plek en de juiste tijd met de juiste informatie in aanraking komt. Door je goed te verdiepen in jouw potentiële klanten haal je het maximale rendement uit je online marketing.
Wanneer je een buyer persona hebt opgesteld, moet je aan de hand van deze persona antwoord kunnen geven op de volgende vragen:
- Wat zijn knelpunten van mijn toekomstige klant waar ik een oplossing voor kan hebben?
- Welke informatie heeft mijn toekomstige klant nodig voor het beantwoorden van zijn vraag?
- Hoe maakt mijn klant beslissingen bij zijn aankoop?
- Wanneer maakt mijn toekomstige klant aankoopbeslissingen?
- Hoe gedraagt de klant zich online? Op welke kanalen is hij actief?
- Wat zou motiverend werken om voor mijn product te kiezen?
Waarom een buyer persona?
Zoals hierboven al omschreven zorg je met een buyer persona voor een beter inzicht in jouw doelgroep en hun klantgedrag. Hoe beter de pagina’s op jouw website aansluiten op de verschillende fases van het online aankoopproces, hoe beter je voldoet aan de wensen en behoeften van de klant. En dit werkt op zijn beurt weer conversie verhogend. Zo zorgt een buyer persona ervoor dat jouw bedrijf de juiste personen bereikt, op de juiste tijd en de juiste plek.
Waarom ook jíj een buyer persona moet hebben:
- Uit een onderzoek van MarketingSherpa is gebleken dat het inzetten van een buyer persona in een online marketing campagne een rendement van 124% kan geven;
- Een buyer persona maakt het gemakkelijker om goed onderbouwde beslissingen binnen je strategie te maken. Je hoeft niet steeds opnieuw een live data-analyse te doen, maar stelt eenmalig een buyer persona op, die vervolgens ieder kwartaal wordt geüpdatet aan de hand van nieuwe data. Je strategie kan worden bepaald aan de hand van deze up-to-date buyer persona.
- Je brengt jouw specifieke doelgroep tot leven, waardoor je je beter kunt verplaatsen in jouw potentiële klant. Hierdoor kun jij als marketeer de emoties en handelingen van deze klanten beter begrijpen. Het maken van beter passende content en beter aansluitende campagnes wordt makkelijker. Een buyer persona zorgt voor meer resultaat, met minder inspanning.
- Je verhoogt je ROI. Door een buyer persona te maken, denk je eenmalig goed na over het koopgedrag van jouw klanten. Met welke zoektermen wordt gezocht naar jouw product of dienst? Wat zijn de doelen en motieven van jouw persona en hoe worden deze bereikt? Door hier vooraf goed over na te denken, zorg je ervoor dat de juiste (converterende) personen, op het juiste moment, het goede aanbod krijgen. Dit zorgt voor meer kwalitatieve leads en meer verkeer.
Hoe maak je een buyer persona?
Als je voor het eerst aan de slag gaat met het maken van een buyer persona voor jouw bedrijf of business, begin dan klein en algemeen. Als je meerdere doelgroepen bedient, heb je ook meerdere buyer persona’s, voor elke groep minimaal één. Een persona levert het meeste resultaat op als er vooraf data is verzameld én marktonderzoek is gedaan. Daarnaast zijn jouw eigen inzichten in deze specifieke doelgroepen natuurlijk van belang. Vergeet daarbij niet de recente statistieken van je informatiekanalen te analyseren en eventueel ook enquêtes en interviews af te nemen onder je doelgroep.
Stel de juiste vragen
Voor het tot stand laten komen van jouw buyer persona zijn er vele vragen die moeten worden beantwoord. Probeer hierop een goed en duidelijk antwoord te geven. Geef geen twijfelachtige antwoorden, maar antwoorden waarop je kunt voortborduren. Deze vragen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën:
- Personage
- Context tussen buyer persona en product of dienst
- Doel
- Belemmering
- Factoren van beïnvloeding
- Marketing en communicatie
Hieronder worden de verschillende categorieën nader toegelicht.
1. Personage
Deze vragen hebben alle te maken met het personage.
- Hoe heet de buyer personage? Bedenk een passende naam.
- Waar woont het personage?
- Hoe oud is je buyer persona, is er nog iets te melden over de specifieke generatie?
- Man of vrouw?
- Wat is de gezinssamenstelling?
- Wat zijn hobby’s van de persona?
- Hoe is de persona geschoold?
- Wat voor beroep oefent de buyer persona uit?
- Hoe ziet zijn of haar carrière eruit?
- Heeft hij of zij nog een specifieke politieke voorkeur?
2. Context
Alle vragen die tot deze categorie behoren, hebben te maken met de reden voor het in aanraking komen met jouw product of dienst.
- Met welke redenen gebruikt jouw persona jouw product of dienst?
- Wat is de visie van de buyer persona op je product of dienst?
3. Doel
Het doel geeft aan waarom de buyer persona heeft gekozen voor een bepaalde zoekterm. Welk doel heeft jouw buyer persona met jouw product of dienst? Wat is zijn behoefte en verlangen?
- Wat is het einddoel van jouw buyer persona met betrekking tot jouw product of dienst? Bijvoorbeeld: ‘goede fietsenmaker’.
- Wat is zijn of haar ervaring met het product? Wat zou de potentiële klant willen ervaren? Bijvoorbeeld een ‘snelle en goede fietsreparatie’
- Wat is het levensdoel van de persona met betrekking tot jouw product of aangeboden dienst? Wil de klant garantie hebben op de uitgevoerde reparatie? Of wil hij ook in de avonduren terecht kunnen bij zijn fietsenmaker? Als je dit helder hebt, kun je je doelgroep gericht aanspreken.
4. Belemmering
Tijdens de customer journey van de klant zijn er altijd belemmeringen of frustraties die hem kunnen weerhouden van de aankoop van jouw product of dienst. Wanneer je over deze struikelblokken hebt nagedacht, kun je de belemmeringen, angsten en frustraties wegnemen bij de potentiële klant. Dit zorgt voor betere conversies en meer leads.
- Heeft je buyer persona belemmeringen of angsten die hem weerhouden bij het behalen van zijn doel? Bijvoorbeeld: de klant wil graag zijn reparatie uitbesteden aan een fietsenmaker , maar heeft negatieve ervaringen met een vorige fietsenmaker opgedaan.
- Heeft de klant te maken met frustraties op de weg naar het behalen van het doel? Bijvoorbeeld: de klant ziet door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel verschillende fietsenmakers zijn die hele verschillende tarieven hanteren. De klant kan het verschil echt niet zien.
5. Factoren van beïnvloeding
Een potentiële klant is vaak actief op verschillende soorten media, waardoor hij in meer of mindere mate wordt beïnvloed. Breng helder in kaart op welke manieren jouw persona aan zijn informatie komt.
- Op welke manier komt jouw buyer persona aan zijn informatie?
- Is jouw persona actief op sociale media, en zo ja, op welke?
- Hoe verrijkt jouw persona zijn kennis binnen het proces van aankoop?
- Wat zijn belangrijke bronnen die geraadpleegd kunnen worden tijden het aankoopproces?
6. Marketing en communicatie
Bepaalde strategieën trekken een twijfelende klant over de streep. Door erachter te komen welke twijfels of verwachtingen een potentiële klant heeft, weet je waar je op in moet spelen.
- Welke vorm van communicatie gebruikt jouw persona het vaakst?
- Welke verwachtingen heeft jouw buyer persona tijdens het aankoopproces?
- Wat voor informatie zoekt jouw persona precies?
Maak een goede buyer persona
Bij het maken van een goede buyer persona geldt: doe het goed, of bespaar je de moeite. Half werk heeft namelijk nauwelijks zin en kost je enkel moeite en tijd. Hierbij is het essentieel dat álle vragen goed en duidelijk worden beantwoord. Wanneer niet alle vragen worden beantwoord, is je persona incompleet en heeft deze niet het gewenste resultaat.
Wanneer je er tijdens het samenstellen van je buyer persona achter komt dat jouw product of dienst meerdere doelgroepen bedient, maak dan meerdere persona’s en ga niet in het midden van beide doelgroepen hangen. Leg je buyer persona regelmatig onder de loep en houd trends, producteigenschappen en cijfers in de gaten. Wees compleet in het beantwoorden van alle vragen!
Een buyer persona is niet alleen een tekstbestandje!
Het is erg zonde van het werk als het enkel blijft bij het eenmalig opstellen van een buyer persona in een Word-bestandje. Maak de gegevens van je buyer persona visueel, in een overzichtelijk bestand, voorzien van foto’s en quotes. Maak de customer journey inzichtelijk met een bijbehorende buyer journey. Deel dit bestand vervolgens met de medewerkers die hiermee te maken hebben. Zo staan binnen het team alle neuzen dezelfde kant op, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd. Uiteindelijk zorgt dit voor meer traffic en meer kwalitatieve leads.
Hulp bij het maken van een buyer persona?
Een persona is nooit een opzichzelfstaand gegeven. De buyer persona maakt onderdeel uit van een online marketingstrategie. Wil je zelf aan de slag met het maken van een buyer persona, download dan onze Template Buyer Persona. Wil je geholpen worden bij jouw online marketingstrategie, neem dan contact op met DoubleSmart om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan graag voor je klaar!