Met meer dan 750 miljoen leden is LinkedIn veruit het grootste kanaal voor de zakelijke markt. In dit artikel vertellen we je meer over LinkedIn adverteren en wat de mogelijkheden zijn. Ook het onderwerp LinkedIn adverteren kosten komt ter sprake. We nemen je mee in alle stappen die je doorloopt bij het aanmaken van een LinkedIn-advertentie en geven tijdens deze weg ons advies en handige tips.

Voordelen van LinkedIn adverteren

LinkedIn wordt gezien als hét platform voor de B2B-markt. Ondanks dat LinkedIn in vergelijking met Facebook een relatief duur platform is, kun je wel alle kanten op binnen het campagnebeheer van LinkedIn. Je kunt via LinkedIn namelijk veel gerichter targeten. B2B doelgroepen zijn vaak heel specifiek te definiëren op basis van verschillende kenmerken, zoals functietitels, bedrijfsgrootte, branche etc. Op die manier kun je een hele specifieke doelgroep instellen. Met LinkedIn marketing kan je daarnaast ook gemakkelijk bepaalde personen uitsluiten voor jouw campagne.

Advertentie LinkedIn

Bepaal jouw bedrijfsdoelstellingen

Wil je graag adverteren op LinkedIn? Dan is de eerste stap om het doel van jouw campagne te bepalen. Hieronder vind je de doelen die LinkedIn momenteel ondersteunt.

Bekendheid

Overweging

Conversies

  • Meer leads genereren
  • Websiteconversies
  • Nieuwe sollicitanten aantrekken

Voor elke fase in de online customer journey kun je een LinkedIn advertentie inzetten; van het vergroten van naamsbekendheid tot aan het genereren van conversies. Op die manier kun je heel gericht advertenties inzetten die aansluiten bij jouw bedrijfsdoelstellingen. Heb je jouw doelstelling bepaald? Dan is het nu tijd om te beginnen met het opzetten van een LinkedIn-advertentie in het campagnebeheer van LinkedIn. Hieronder vertellen wij in 9 stappen hoe je een succesvolle campagne kunt opzetten.

Volg deze 9 stappen voor het opzetten van een succesvolle LinkedIn-advertentie

1. Log in op Campaign Manager of maak een account aan

2. Selecteer een campagnegroep

Maak campagnegroepen aan in het campagnebeheer van LinkedIn, voordat je begint met het creëren van een campagne. Door campagnegroepen aan te maken kun je heel gemakkelijk gerelateerde campagnes groeperen. Je kunt bijvoorbeeld een campagnegroep maken voor verschillende doelgroepen of marketingdoelstellingen. Je kunt maximaal 1000 campagnes maken in één campagnegroep.

3. Kies een doelstelling

Nu je weet wat jouw bedrijfsdoelstellingen zijn en welke doelen LinkedIn ondersteunt, kun je een doelstelling selecteren die ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijfsdoelstellingen behaald gaan worden. Per doelstelling in het campagnebeheer van LinkedIn leggen wij in het kort uit wat elke doelstelling precies inhoudt.

Bekendheid op LinkedIn

Om jouw product of dienst top-of-mind te krijgen bij de doelgroep, is het van belang dat zij eerst bewust worden van jouw product of dienst. In deze fase spreek je de doelgroep aan met algemene, oriënterende informatie over jouw product of dienst.

  • Merkbekendheid

Kies deze doelstelling wanneer je meer mensen wilt vertellen over jouw producten, diensten, bedrijf of LinkedIn-evenement. Deze doelstelling maximaliseert het aantal weergaven van jouw advertentie.

Overweging op LinkedIn

In deze fase heeft de doelgroep kennis gemaakt met jouw product of dienst, maar denkt nog na over jouw aanbod en vergelijkt dit met wat de concurrent aanbiedt. Het is in deze fase belangrijk om de doelgroep te overtuigen. In deze fase spreek je de doelgroep aan met content van jouw product of dienst waarin duidelijk wordt wat de voordelen zijn voor de gebruiker.

  • Websitebezoeken

Kies deze doelstelling wanneer je meer verkeer wilt doorsturen naar jouw website, landingspagina of LinkedIn-evenement. De campagne wordt getoond aan mensen waarvan de kans het grootst is dat zij op jouw advertentie gaan klikken.

  • Interacties

Kies deze doelstelling wanneer je de betrokkenheid op jouw content of LinkedIn-evenement wilt verhogen of wanneer je het aantal volgens van jouw bedrijfspagina wilt verhogen. De campagne wordt getoond aan mensen waarvan de kans het grootst is dat zij interacties aangaan (delen, erop reageren etc.) met jouw advertentie of jouw bedrijf gaan volgen.

  • Videoweergaven

Kies deze doelstelling om jouw video’s met meer mensen te delen. De campagne wordt getoond aan mensen waarvan de kans het grootst is dat zij jouw video’s gaan bekijken.

Conversies op LinkedIn

In deze fase heeft de doelgroep een beslissing gemaakt en wilt overgaan tot aankoop. Het is belangrijk om in deze fase uit te blinken t.o.v. de concurrentie. In deze fase is het belangrijk om content te laten zien waarmee je leads genereert of een verkoop wilt stimuleren.

  • Genereren van leads

Kies deze doelstelling wanneer je kwalitatieve leads wilt ontvangen. Klanten die op de advertentie klikken worden dan doorverwezen naar een leadformulier – waar LinkedIn-gegevens van het profiel vooraf zijn ingevuld. De campagne wordt getoond aan mensen waarvan de kans het grootst is dat zij een leadformulier gaan invullen.

  • Websiteconversies

Kies deze doelstelling wanneer je meer leads wilt genereren op jouw website en om waardevolle acties voor jouw bedrijf te stimuleren, bijvoorbeeld het aankopen van bepaalde producten of een inschrijving voor de nieuwsbrief. De campagne wordt getoond aan mensen waarvan de kans het grootst is dat zij acties uitvoeren die jij als waardevol hebt gemarkeerd.

  • Sollicitanten

Kies deze doelstelling wanneer je meer sollicitanten binnen wilt krijgen voor jouw vacatures. De campagne wordt getoond aan mensen waarvan de kans het grootst is dat zij jouw vacatures gaan bekijken of zullen solliciteren.

De fases bekendheid, overweging en conversies, komen overeen met het See, Think, Do, Care-model dat wij gebruiken om een klantreis in beeld te brengen.

See think do care model

Wil je meer hierover weten? Dan raden we je zeker aan om het artikel over het See, Think, Do, Care-model door te nemen.

4. Kies jouw doelgroep

Kies een doelgroep die relevant is voor jouw doelstelling. In het campagnebeheer van LinkedIn is het mogelijk om specifieke doelgroepen in te stellen. Je begint met het instellen van de locatie, hierin heb je ook nog de keuze om bepaalde personen op andere locaties uit te sluiten. Vervolgens kies je een taal en daarna ga je de doelgroep verder verfijnen. Je kunt het zo specifiek maken als dat je zelf wilt. Hieronder vind je onder andere wat er mogelijk is.

Kenmerken van de doelgroep

  • Bedrijf: bedrijfsgrootte, bedrijfsnamen, bedrijfstakken van het bedrijf, connecties bij het bedrijf, personeelsgroei van het bedrijf en volgers van de bedrijfspagina
  • Demografische gegevens: geslacht en leeftijd
  • Opleiding: onderwijsinstellingen, studierichtingen en titels/graden
  • Ervaring: functies, functietitels, senioriteitsniveaus en vaardigheden
  • Interesses en gedrag: interesses van leden en kenmerken lid

Mogelijkheden doelgroep retargeten

  • Derde partij: externe bedrijven en externe contacten
  • Geüploade lijst: contactenlijst en lijst met bedrijven
  • Opnieuw richten: bedrijfspagina, evenementen, leadformulier, video en website
  • Vergelijkbare doelgroepen: eigen invulling

Daarnaast heb je nog de optie om ‘doelgroep uitbreiden’ in te schakelen. Met deze optie bereik je personen vergelijkbaar met jouw doelgroep op basis van kenmerken, zoals functietitels, bedrijven of vaardigheden. Deze optie is niet aan te raden wanneer de doelgroep niet helemaal duidelijk is. Het gevaar bij deze optie is dat LinkedIn vooral op zoek gaat naar mensen die gemiddeld sneller klikken op advertenties – dit zijn niet direct potentiële klanten.

5. Selecteer een advertentieformat

Is de doelstelling en doelgroep bepaald? Dan kun je vervolgens aan de slag gaan met het kiezen van een geschikte advertentieformat. Afhankelijk van de gekozen doelstelling kun je kiezen tussen verschillende advertentieformats. Wanneer je bijvoorbeeld als doelstelling hebt om meer leads te genereren dan worden een aantal formats uitgesloten. Hieronder vind je de verschillen per doelstelling.

Infographic met verschillende advertentieformats LinkedIn

6. Bepaal het budget en planning

Wanneer je een advertentieformat hebt gekozen, ga je het budget en de looptijd van de campagne instellen. Dit onderdeel komt overeen met het advertentiesysteem van Facebook. Een groot verschil tussen deze twee kanalen is dat LinkedIn een relatief duurder platform is dan Facebook. Het dagbudget van LinkedIn ligt namelijk hoger dan bij Facebook. Het minimale dagbudget van LinkedIn adverteren is 10 euro. Om voldoende op te halen met je LinkedIn campagne en de kosten per lead zo laag mogelijk te houden, adviseren wij een budget van minimaal 300 euro per campagne per maand. Met een maximaal budget van 25 euro per dag en CPC (cost per click) als biedstrategie. Op deze manier verzamel je genoeg data en wordt het eenvoudiger om jouw advertenties verder te optimaliseren. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er op basis van jouw gekozen campagnedoelstelling wordt bepaald welke biedstrategieën en optimalisatiedoelen er beschikbaar zijn voor jouw campagne. Wanneer je bijvoorbeeld jouw brandname meer onder de aandacht wilt brengen bij de doelgroep, dan is CPM (cost per mille) een slimme biedstrategie. Dit betekent dat je dan betaalt per 1.000 weergaven.

7. Conversies bijhouden

Conversies zijn waardevolle acties die mensen uitvoeren op jouw website, zoals het moment dat een bezoeker overgaat tot een aankoop, informatieaanvraag of een inschrijving voor de nieuwsbrief. Wij raden aan om gebruik te maken van deze optie. Met deze optie worden de acties gemeten die door bezoekers worden uitgevoerd op jouw website, nadat ze jouw LinkedIn-advertentie hebben gezien. Je krijgt hierdoor inzicht in het kijk- en klikgedrag van de bezoeker.

Belangrijk! Conversies kunnen pas worden gemeten als de LinkedIn Insight Tag is geïnstalleerd op jouw website. Dankzij deze tag zie je niet alleen hoeveel mensen er op de advertentie hebben geklikt, maar ook wat het daadwerkelijk oplevert. Deze tag is de tegenhanger van de Facebook Pixel.

8. Maak jouw advertentie

Heb je alle onderdelen van de campagne ingesteld? Dan kun je beginnen het opmaken van de advertentie. Je kunt er bij deze stap voor kiezen om door bestaande content te bladeren – een overzicht van alle berichten op de bedrijfspagina – of je kunt een compleet nieuwe advertentie maken. Wanneer je kiest om een nieuwe advertentie te maken dan doorloop je een aantal stappen; van het schrijven van een inleidende tekst tot aan het opgeven van een bestemmingspagina. Dit proces is afhankelijk van de gekozen advertentieformat.

9. Een laatste check

Kloppen al jouw ingevulde gegevens? Dan is het tijd om de advertentie live te zetten! En vergeet vooral niet om achteraf de resultaten te meten, want meten = weten.

LinkedIn adverteren uitbesteden?

Ben jij enthousiast geworden van dit artikel en wil je graag weten hoe je LinkedIn adverteren kunt inzetten om je bedrijfsdoelstellingen te behalen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Onze social specialisten hebben al veel succesvolle campagnes opgezet voor klanten in verschillende branches, van softwareaanbieders tot aan luxe verzorgingsmerken.

Gratis kansenonderzoek t.w.v. € 400,-
90% van de bedrijven laat online groeikansen liggen

Meer bezoekers, aanvragen en conversies genereren
Uitgebreide en concrete analyse
Op maat gemaakt door onze specialisten
LinkedIn adverteren LinkedIn adverteren