Via de gratis zoekresultaten van Google meer klanten naar je website leiden? Dat doen we dagelijks, en ook graag voor jou!
Wil jij relevante bezoekers trekken die ook daadwerkelijk leads opleveren? Dan raden we je een combinatie van DoubleSmart en inbound marketing aan.
Tevreden klanten zijn ons trademark. Vind je het toch spannend om met ons in zee te gaan? Nergens voor nodig: al onze contracten zijn maandelijks opzegbaar, dus geen risico!
Inbound marketing is hot. Maar wat is inbound marketing nu eigenlijk? Simpel gezegd is de definitie van inbound marketing dat je potentiële klanten naar jou toe laat komen in plaats van dat jij actief naar de klant op zoek gaat.
Als je een goede inbound marketing strategie hebt, betekent dit dat je wordt gevonden door klanten vanwege de manier waarop je hen probeert te helpen. Je beantwoordt hun vragen, geeft hun de informatie waarnaar ze op zoek zijn en biedt handige tips en tricks die je potentiële klant helpen om een aankoopbeslissing te nemen.
Om je potentiële klant duidelijk in beeld te krijgen, raden we je aan met een buyer persona te werken.
46% van de marketeers stelt dat inbound marketing een hogere ROI oplevert. Verder zegt 59% van de marketeers dat de inbound marketingtactiek leads oplevert van hogere kwaliteit.
Beeld je in dat je een bedrijf hebt dat luchtbevochtigers verkoopt. Een bezoeker op je website, laten we haar Annemarie noemen, komt op je website via de zoektermen ‘luchtbevochtigers vergelijken’. Jij hebt namelijk een uitgebreid artikel op je website staan waarin je verschillende categorieën luchtbevochtigers uitgebreid met elkaar vergelijkt en de voor- en nadelen van alle types tegen elkaar afweegt. Na 10 minuten lezen wordt Annemarie afgeleid doordat er iemand belt.
Een week later denkt Annemarie er ineens weer aan dat ze een luchtbevochtiger wilde bestellen. Ook herinnert ze zich vaag iets over een bepaald type luchtbevochtigers dat een geluid maakt waar huisdieren zoals haar konijnen niet tegen kunnen. Ze googelt op haar probleem en komt weer op jouw website terecht, dit keer op een blog die precies over dit probleem gaat. Ze herkent je website van de vorige keer, klikt nog wat door en ziet dat er een schat aan informatie te vinden is op je website.
Ze weet echter niet of ze de luchtbevochtiger waar haar konijn niet tegen kan, wel in een naastgelegen kamer in haar huis kan gebruiken. Omdat ze het antwoord zo snel niet kan vinden op je website, belt ze naar je bedrijf. Je staat haar te woord en geeft haar antwoord op haar vraag. Annemarie is je dankbaar voor je hulp en weet nu wat voor soort luchtbevochtiger ze wil bestellen.
Dit is een voorbeeld van succesvolle inbound marketing: Annemarie ziet dat jij de kennis in huis hebt die zij nodig heeft, maar krijgt helemaal niet het idee dat je haar probeert te dwingen tot een aankoop. De kans dat zij haar luchtbevochtiger ook daadwerkelijk via jouw webshop bestelt, is groot.
Outbound marketing is ook wel bekend onder de naam traditionele marketing. Deze vorm van marketing wordt als agressiever ervaren: als marketeer zet jij zelf de eerste stap richting de doelgroep. Je belt mensen op, stuurt hen e-mails, confronteert hen met reclame… Je doet alles om de aandacht te trekken van het grote publiek.
Inbound marketing werkt precies andersom: je laat je doelgroep naar jou toe komen, je ‘lokt’ potentiële klanten naar je toe door hen te bieden wat ze willen. Je stemt je content af op de wensen en vragen van de klant. Bij inbound marketing staat dus de (potentiële) klant centraal, terwijl bij outbound marketing de marketeer centraal staat: hij wil leads genereren, gehoord worden en vooral verkopen.
Bij inbound marketing draait het erom een vertrouwensrelatie op te bouwen met je potentiële klant. Dit doe je door hem als het ware bij de hand te nemen en rond te leiden. Je wijst hem de weg en deelt je kennis over jouw branche en aanbod.
Op deze manier maak je van vreemden bezoekers, van bezoekers leads, van leads klanten, en van klanten enthousiaste promoters van jouw bedrijf. Oftewel: je leidt bezoekers door de marketing funnel heen zonder dat zij het idee hebben gepusht te worden.
We hebben de voordelen van inbound marketing voor je op een rijtje gezet. Inbound marketing:
Je biedt je potentiële klanten relevante content op het beste moment: het moment dat zij naar die content zoeken.
Als je eenmaal vertrouwen gewonnen hebt, heeft dit een langetermijneffect. Je content blijft online en blijft bezoekers trekken, wat goed is voor je naamsbekendheid. Zet je je bedrijf goed neer met duidelijke content die je bezoekers verder helpt, dan onthouden mensen je en zullen ze je ook in de toekomst weten te vinden.
Vergelijk het met offline aankopen. Wanneer ga je eerder tot aankoop over: als je beste vriend je expliciet een artikel aanraadt, of als ‘wij van WC-Eend’ WC-Eend adviseren? Precies. Zo werkt het voor jouw bedrijf ook: zorg dat je in de ‘friend zone’ terechtkomt. Win het vertrouwen van potentiële klanten, zodat ze jou als autoriteit binnen je vakgebied gaan zien. Zo wordt jouw advies (en sturing) als waardevol gezien, en zullen deze mensen in de toekomst eerder bij jou dan bij je concurrent kopen.
Door veel informatie op je website te geven over jouw branche, producten of diensten, krijg je meer organisch verkeer op je website. Via de zoekmachine zijn mensen namelijk continu op zoek naar antwoorden op hun vragen. Bied jij relevante en goede content die mensen met een specifieke vraag echt verder helpt? Dan zal Google je hiervoor belonen door je naar boven te doen schuiven op de zoekresultatenpagina (SEO). Bijkomend voordeel: organisch bezoek is gratis.
Inbound marketing is een pull-techniek. Je ‘trekt’ langzaam maar zeker mensen binnen. Dit in tegenstelling tot pushmarketing, waarbij je je ‘opdringt’. Door deze minder agressieve vorm van marketing kom je als bedrijf sympathieker over. Geen schreeuwerige reclame-uitingen, maar duidelijke content die gecreëerd is met je bezoeker en zijn behoeften, wensen en vragen in het middelpunt.