Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een meta description ofwel meta beschrijving is een HTML tag op een webpagina met daarin een korte beschrijving van de pagina in kwestie. Deze tekst wordt vaak gebruikt onder de links in de zoekresultaten om te informeren over de inhoud op de pagina, en om de persoon die zoekt aan te zetten tot actie. Wat is meta description en waarom is deze tekst belangrijk voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie meta description

Vroeger kreeg je bij een zoekresultaat niet alleen de link te zien, maar ook automatisch de meta description. Dat was makkelijk voor iemand die op zoek is naar informatie, daarnaast kan de website met een wervende tekst meer bezoekers trekken. Nu Google de pagina volledig onderzoekt zal de meta beschrijving niet altijd worden weergegeven. Wanneer het algoritme bepaalt dat de beschrijving niet voldoende overeenkomt met de inhoud van de pagina wordt voor een ander stuk tekst van de pagina gekozen.

Richtlijnen om een goede meta description te schrijven:

  • Beperk de lengte bij voorkeur tot 155 karakters zodat deze niet afgebroken wordt.
  • Beschouw de tekst als een uitnodiging om de achterliggende pagina te bezoeken.
  • Neem een call to action op in de tekst.
  • Zorg dat het daadwerkelijk overeenkomt met de inhoud van de pagina.
  • Gebruik het voornaamste keyword in de tekst.
  • Zorg dat iedere meta description uniek is.

Is de meta beschrijving nog belangrijk?

Nu zoekmachines steeds beter webpagina’s kunnen “lezen”, heeft de beschrijving minder invloed op SEO dan voorheen. Toch kan een goede tekst met een aantrekkelijke boodschap ervoor zorgen dat een link in Google vaker geklikt wordt, zolang de beschrijving relevant is voor de zoekopdracht. Het kan de eerste kennismaking zijn met niet alleen de pagina, maar ook met de website en de aanbieder van de content.

Hoewel de meta description niet meer direct van invloed is op de ranking, kan een goed geschreven beschrijving wel tot meer clicks leiden wat indirect een positieve uitwerking heeft op de positie in de zoekresultaten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z