In dit artikel gaan we in op:

 • Het belang van conversiegerichte landingspagina’s
 • Waarom een goede landingspagina vaak enkele vaste elementen heeft
 • Hoe je een goede landingspagina maakt met die onderdelen

Het belang van een conversiegerichte landingspagina

Een conversiegerichte landingspagina is een essentieel onderdeel van je (online) business, omdat het is waar je onbekende bezoekers verandert in leads of klanten. Op een landingspagina zorg je er namelijk voor dat die bezoeker een aankoop doet, of een andere, voor jou belangrijke actie uitvoert.

Dat betekent dat op een landingspagina alles op die conversie is gericht, en er zo min mogelijk afleiding is. Wanneer iemand de landingspagina bereikt heeft, wil je eigenlijk alleen nog maar voorkomen dat die persoon daar weer weggaat.

Daarin zie je ook direct het belang van een goed geoptimaliseerde landingspagina. Iedere bezoeker die je pagina namelijk wél weer verlaat zonder actie te ondernemen, is een verloren kans op extra leads en klanten. Daarom is het belangrijk dat juist op deze pagina alles klopt om hem zo conversiegericht mogelijk te maken.

Daarmee lenen juist landingspagina’s zich uitstekend voor een CRO aanpak met AB tests en gebruikers opnamen,  om doorlopend te analyseren hoe het beter kan. Maar gelukkig zijn er ook een aantal vaste best practices om rekening mee te houden wanneer je de pagina opzet.

 

Waarom voldoen goede landingspagina’s vaak aan dezelfde elementen?

Een landingspagina is pas goed wanneer hij één duidelijke opdracht weet te vervullen: de bezoeker converteren. Doordat daar in de eerste plaats een stevige dosis psychologie bij komt kijken, zijn er een aantal elementen die op de meeste goed werkende pagina’s terugkomen.

Helaas, dat betekent niet dat de punten hieronder als een soort checklist afwerken een garantie voor succes is. De beste landingspagina’s sluiten namelijk zo goed mogelijk aan bij de belevingswereld en verlangens van je doelgroep. En dat vraagt dan weer om een flinke hoeveelheid personalisering, door kennis van je doelgroep en de experimenten waar we het hierboven al over hadden.

Hoe maak je een goede landingspagina? Gebruik deze ingrediënten

De punten die we nu gaan bespreken kun je dus het beste zien als een goede basis voor jouw landingspagina’s, die je vervolgens aanscherpt, fijn stelt en doorlopend optimaliseert tot de perfecte landingspagina voor jouw doelgroep.

1. Duidelijke waardepropositie

Misschien wel het belangrijkst element om op een goede landingspagina te hebben, is een heldere en krachtige waardepropositie. Zo’n waardepropositie is een korte en overtuigende samenvatting van wat jouw product of dienst nu zo goed maakt.

Het is dus dé manier voor je bezoeker om in één oogopslag te zien welk voordeel er is te behalen door te converteren. En dat is belangrijk online, waar de gemiddelde aandachtsspanne kort is en je bezoekers dus snel moet zien te overtuigen. Daarvoor bestaat een waardepropositie uit een aantal elementen:

 • Een probleem dat wordt opgelost
 • Het unieke aan dit product of deze dienst, wat het beter maakt dan alternatieven
 • Hoe het product of de dienst dat oplost

Een goed voorbeeld is deze van Mollie: “De makkelijkste manier om betalingen te verwerken (het unieke). Mollie neemt alle technische aspecten van je betalingen uit handen (het hoe) zodat jij tijd overhoudt om te ondernemen” (wat het oplost).

Zoals voor zoveel geldt in conversie optimalisatie, is het hiervoor dus van groot belang om te weten wat jouw klant beweegt. Hoe beter je daar grip op hebt, hoe beter je jouw landingspagina kunt laden met de termen en tekst die de aandacht trekken.

2. Gebruiksvriendelijkheid

De techniek mag ook zeker niet vergeten worden wanneer het om goede landingspagina’s gaat. Vaak wordt er vooral naar de voorkant – tekst en visuals – gekeken, maar de achterkant is minstens zo belangrijk.

Een trage pagina zal namelijk nooit een goed converterende landingspagina worden. Problemen met niet-werkende knoppen, schaal fouten of haperende formulieren zijn ook allemaal conversie killers. Gebruik dus data uit Google Analytics, gebruikersopnames en diepte interviews  om dit soort problemen op het spoor te komen en te tackelen.

3. Koppie-koppie copy

Behalve die slimme en overtuigende waardepropositie, vraagt ook alle andere tekst (copy) op een goed converterende landingspagina om je aandacht. Preciezer gezegd: het vraagt om je aandacht zo min mogelijk tekst op de pagina te hebben.

Je hebt vast wel eens gehoord van less is more, in het geval van tekst op landingspagina’s geldt dat ook. Alle extra informatie is onnodige afleiding. Althans, in de meeste gevallen, want in sommige branches werkt het juist beter om een lange landingspagina te hebben. Luxe goederen, waar vaak wat meer overtuiging nodig is, of opleidingen zijn daar een voorbeeld van.

Kijk dus kritisch naar de tekst op je landingspagina en durf te schrappen, maar vergeet ook zeker niet te experimenteren wat voor jou werkt.

4. Cialdini’s principes

Voor wie Cialdini nog niet kent klinkt het misschien als de naam van een eind-negentiende-eeuwse ontsnappingskunstenaar, maar Robert Cialdini is juist de meester van het strikken en binden van bezoekers.

Cialdini ontwikkelde een aantal principes van beïnvloeding die je voortdurend tegenkomt op goed converterende landingspagina’s:

 • Wederkerigheid (als je iets geeft zal de ander geneigd zijn iets terug te geven)
 • Sympathie (je gaat eerder in zee met iemand die je sympathiek vindt overkomen)
 • Sociale bewijskracht (als anderen het ook kochten zal het wel goed zijn)
 • Autoriteit (kennis leiders in de markt scheppen vertrouwen)
 • Schaarste (speelt in op de angst iets mis te lopen)
 • Consistentie (de neiging eerder een tweede stap te zetten als de eerste al is genomen)

5. Heldere en aantrekkelijke CTA

Zorg dat het duidelijk is wat je van je bezoeker wilt. Het draait allemaal om de conversie, dus draait niet om de hete brij heen, laat duidelijk zien wat de bezoeker moet doen om die aanvraag te versturen en zorg dat er zo min mogelijk afleiding is van waar dit moet gebeuren.

Om deze reden zie je op goede landingspagina’s vaak geen links of knoppen naar andere pagina’s en is vaak zelf de menubalk verborgen. Allemaal zodat het duidelijk is wat die ene actie is waar het allemaal om draait.

Meer weten over conversiegerichte landingspagina’s?

Veel gestelde vragen over goede landingspagina’s

Wat doet een landingspagina?

Een landingspagina zorgt ervoor dat bezoekers van je website worden geconverteerd tot leads of klanten. Alles op de landingspagina is dus gericht op het bereiken van die gewenste actie, die conversie.

Op een landingspagina staat alleen wat er nodig is om bezoekers over de streep te trekken en te converteren. Een duidelijke waardepropositie, heldere en opvallende call to action en een gebruiksvriendelijke conversie.

Je maakt een landingspagina door allereerst duidelijk te hebben wat je bezoekers zoeken en nodig hebben om hen te helpen beslissen. Daar speel je vervolgens zoveel mogelijk op in, om de keuze makkelijk en laagdrempelig te maken. De tips en ingrediënten in dit artikel helpen je daarbij.

Conversiegerichte landingspagina maken Conversiegerichte landingspagina maken