Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Backlinks zijn koppelingen die vanuit externe pagina’s worden gelegd naar een webpagina op jouw eigen domein. Het internet bestaat uit een groot aantal links, wanneer deze naar een specifieke pagina verwijzen kan dit een gunstig effect hebben op de positie in de zoekresultaten. Linkbuilding maakt een belangrijk deel uit van zoekmachine optimalisatie. Wat zijn backlinks en hoe werkt linkbuilding?

Definitie backlinks

Wanneer een webpagina van buiten een domein (off-site) linkt naar een pagina op het domein spreken we van een backlink. Wellicht biedt de link achtergrondinformatie, het kan als bronvermelding gebruikt worden of het betreft een doelbewuste commerciële koppeling. Niet alleen de URL is van belang, ook de beschrijving van de link wordt geëvalueerd door het zoekmachine algoritme. Backlinks zijn van invloed op de positie in de zoekresultaten, en behoren tot de voornaamste criteria bij het ranken van een pagina.

Linkbuilding gaat in twee richtingen

Het is mogelijk om een koppeling te maken naar een andere website. Vanuit jezelf gezien is dat een link. Wanneer een externe website een koppeling maakt naar jouw website noemen we dat een backlink. Hoewel links uitwisselen regelmatig voorkomt (link exchange) is dat niet altijd de meest effectieve methode van zoekmachine optimalisatie. Bij linkbuilding speelt de autoriteit ofwel invloed van de website die linkt een belangrijke rol.

Relevantie van backlinks

Het zoekalgoritme van Google wordt regelmatig bijgewerkt om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren. Iedere aanbieder wil uiteraard het liefste op de eerste positie staan, SEO experts helpen om een zo hoog mogelijke positie te behalen. Daarbij zijn er verschuivingen zichtbaar in de wijze waarop het algoritme de ranking bepaalt. De relevantie van backlinks is daarbij een onderwerp dat vaak aan bod komt.

Het basis algoritme van Google is PageRank. Dit is een methode waarbij het aantal koppelingen naar webpagina’s geteld wordt om zo de autoriteit van een pagina te bepalen. Backlinks zijn in basis kwalitatieve koppelingen die aangeven dat de bestemming een webpagina met relevante content is. Links met een ‘nofollow’ tag tellen niet mee als backlinks, denk bijvoorbeeld aan koppelingen in reacties van bezoekers of gesponsorde koppelingen. Backlinks worden als het ware ‘verdiend’ en staan daarmee indirect voor kwaliteit.

Wat zegt een backlink over de bestemming?

Bij een backlink is er een bron en een bestemming. De bronpagina heeft een eigen pagina autoriteit opgebouwd. Dit wordt bepaald op basis van diverse factoren. De kwaliteit van de bron wordt gewogen in het toekennen van de autoriteit op de bestemmingspagina. Het is voor een website dus van belang dat er niet alleen een groot aantal backlinks wordt verzameld maar dat de bronpagina een goede status heeft. Bij website analyse wordt daarom niet alleen rekening gehouden met de pagina’s op het eigen domein maar ook de kwaliteit van de websites waar backlinking plaatsvindt.

Verschil tussen domein en pagina

Bij het bepalen van ‘autoriteit’ kan onderscheid worden gemaakt tussen domein autoriteit en pagina autoriteit. Uit onderzoek is gebleken dat backlinks nauwelijks invloed hebben op de autoriteit van een webpagina maar wel op het volledige domein. De backlinks op pagina’s als geheel zouden daarmee voor een deel de autoriteit van de volledige website bepalen. Dit betekent dat het aantal kwalitatieve backlinks nog steeds relevant is bij zoekmachine optimalisatie. Daarbij wordt vooral gekeken naar het grotere geheel, niet zozeer de afzonderlijke pagina. Vanuit deze analyse gezien zullen websites met meer populaire pagina’s beter scoren dan websites met relatief weinig pagina’s op het domein. Uiteraard kunnen dit soort metingen en analyses veranderen op basis van aanpassingen binnen het zoekalgoritme.

Maak gebruik van een backlink checker

Er zijn verschillende diensten die je direct het aantal backlinks van een pagina laten controleren, dit noemt met een backlink checker. Ahrefs.com is daarvan het meest bekende voorbeeld. Door een URL in te geven kan de kwantiteit van de linkbuilding direct worden bepaald, dat zegt overigens nog niet alles over de kwaliteit. Links vanuit websites met veel autoriteit zullen namelijk meer gewicht in de schaal leggen, dit noemen we “link juice”. Het geeft wel een indicatie van de off-site optimalisatie voor SEO

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z