Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Backlinks zijn koppelingen die vanuit externe pagina’s worden gelegd naar een webpagina op jouw eigen domein. Het internet bestaat uit een groot aantal links, wanneer deze naar een specifieke pagina verwijzen kan dit een gunstig effect hebben op de positie in de zoekresultaten. Linkbuilding maakt een belangrijk deel uit van zoekmachine optimalisatie. Wat zijn backlinks en hoe werkt linkbuilding?

Definitie backlinks

Wanneer een webpagina van buiten een domein (off-site) linkt naar een pagina op het domein spreken we van een backlink. Wellicht biedt de link achtergrondinformatie, het kan als bronvermelding gebruikt worden of het betreft een doelbewuste commerciële koppeling. Niet alleen de URL is van belang, ook de beschrijving van de link wordt geëvalueerd door het zoekmachine algoritme. Backlinks zijn van invloed op de positie in de zoekresultaten, en behoren tot de voornaamste criteria bij het ranken van een pagina.

Linkbuilding gaat in twee richtingen

Het is mogelijk om een koppeling te maken naar een andere website. Vanuit jezelf gezien is dat een link. Wanneer een externe website een koppeling maakt naar jouw website noemen we dat een backlink. Hoewel links uitwisselen regelmatig voorkomt (link exchange) is dat niet altijd de meest effectieve methode van zoekmachine optimalisatie. Bij linkbuilding speelt de autoriteit ofwel invloed van de website die linkt een belangrijke rol.

Maak gebruik van een backlink checker

Er zijn verschillende diensten die je direct het aantal backlinks van een pagina laten controleren, dit noemt met een backlink checker. Ahrefs.com is daarvan het meest bekende voorbeeld. Door een URL in te geven kan de kwantiteit van de linkbuilding direct worden bepaald, dat zegt overigens nog niet alles over de kwaliteit. Links vanuit websites met veel autoriteit zullen namelijk meer gewicht in de schaal leggen, dit noemen we “link juice”. Het geeft wel een indicatie van de off-site optimalisatie voor SEO

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z