Leesbaarheid van webteksten verbeteren

Datum: oktober 13, 2015, Auteur: Remco, Categorie: CRO
Conversie Optimalisatie

In het artikel 4 tips voor converterende webteksten besteedt Rick aandacht aan vier factoren die invloed hebben op de conversie van de teksten. Een van de factoren die daarin wordt aangehaald is de leesbaarheid van de tekst. In dit artikel wil ik wat verder ingaan op het concept van leesbaarheid en wat praktische tips geven om de leesbaarheid van je webteksten te verbeteren.

Waarom is leesbaarheid van belang?

Jakob Nielsen is een Deense gebruiksvriendelijkheids-specialist en hij concludeert dat slechts 15% van de lezers van een webtekst, de tekst woord-voor-woord leest. De overige 85% scant de tekst en baseert binnen enkele seconden of de tekst iets te bieden heeft. Zo niet, dan verlaat de bezoeker de website.

Bij het schrijven van SEO teksten is het dan ook niet alleen belangrijk om een tekst te schrijven die de juiste informatie biedt, het is ook belangrijk dat de informatie op een goede manier aangeboden wordt. Als de informatie op een goede manier wordt aangeboden dan is de bezoeker in staat om de teksten te scannen en de informatie te filteren die hij of zij nodig heeft. Zorg dus dat de informatie in hapklare brokken wordt aangeboden.

Ook Google weet dat bezoekers van websites graag binnen een paar seconden de juiste informatie kunnen vinden. Daarom is het ook voor Google van belang om je webteksten leesbaar te maken. Google let bij het testen op leesbaarheid op een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Gebruik van tussenkopjes
  • Gebruik van bullitpoints

Hoe maak je een webtekst scanbaar?

Het schrijven van webteksten is een vak apart. Toch wil ik je in dit artikel een aantal tips geven waarmee je een webtekst beter scanbaar kunt maken. Sommige van deze tips worden ook in het algoritme van Google meegenomen. Het uitvoeren van de tips zorgt dus niet alleen dat je converterende webteksten krijgt, maar het zorgt er ook voor dat je hoger in Google komt.

1. Tussenkopjes

Het gebruik van tussenkopjes maakt het gemakkelijk om het sub-onderwerp binnen een deel van de tekst te herkennen. Als de tekst verschillende onderwerpen behandelt, dan kan de bezoeker gemakkelijk inhaken op de goede plek.

Praktische uitvoering: Bezoekers van deze pagina zullen sneller naar de tips kijken dan naar de alinea Waarom is leesbaarheid van belang? omdat ze bij de tips gelijk praktisch aan de slag kunnen.

2. Opsommingen

Opsommingen vallen op in (web)teksten. Bovendien staan opsommingen bekend om hun efficintie. Binnen een opsomming wordt doorgaans namelijk in zo weinig mogelijk woorden zoveel mogelijk gezegd. Dit maakt opsommingen dan ook hapklare brokken.

3. Korte zinnen

Het gebruik van lange zinnen wordt in boeken vaak geassocieerd met een hogere kwaliteit. Korte zinnen in webteksten maken een tekst echter makkelijker leesbaar. Bovendien komen korte zinnen overtuigender over.

4. Ontwijk jargon

Hou het woordgebruik makkelijk. Een leesbare webtekst wordt geschreven om de ontvanger te informeren. Laat de bezoeker niet verdrinken in een poel met moeilijke termen. Dan is de ontvanger namelijk binnen no-time weer op zoek naar een andere website.

5. Relevante links

Veel schrijvers van een webtekst balanceren bij het schrijven tussen twee doelen:

  • Lezer tevreden stellen
  • Google tevreden stellen

Gevolg is dat er vaak heel veel keywords gebruikt worden en heel veel interne links worden geplaatst. Daardoor wordt de tekst minder leesbaar, terwijl interne links de leesbaarheid juist kunnen verbeteren. Je kunt de bezoeker met interne links namelijk heel makkelijk laten navigeren door je website.

Direct aan de slag

Misschien ben je bij dit artikel terecht gekomen toen je bezig was met het schrijven van een SEO vriendelijke webtekst. Dan adviseer ik je om door te schrijven en de vijf tips hierboven direct in praktijk te brengen. Als je deze tekst hebt gelezen (of gescand) uit algemene interesse wil ik je ook een advies meegeven. Pak een willekeurige webtekst van een bekende website en pas hier de vijf tips op toe. Je zult zien dat de structuur van de tekst verandert en de tekst veel makkelijker leesbaar wordt. Het resultaat: beter converterende webteksten en een betere vindbaarheid!

Het schrijven van webteksten bljift een vak apart. Mocht je nog steeds twijfelen over de teksten die je online publiceert. Neem dan gerust eens contact op. We helpen u graag verder met advies of met het daadwerkelijk schrijven van webteksten.

Leesbaarheid van webteksten verbeteren Leesbaarheid van webteksten verbeteren 2020-11-17
DoubleSmart
DoubleSmart Remco

Auteur

Remco

Deze project- en accountmanager wordt enthousiast van commercieel te maken ideeën. Zijn nieuwste idee is om als volwassene ook gewoon op een railrunner de trein in te gaan (zeker commercieel interessant). Was graag piloot geworden en heeft dat bevlogene en die liefde voor grote hoogten gelukkig vast weten te houden: is gek op ondernemen en helpt jou als klant de hoogte in met weloverwogen adviezen over je online kansen.