Loader

Wat is een gastblog?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een gastblog is een blog artikel die geschreven wordt door iemand die geen vast deel uitmaakt van de website redactie of de organisatie achter de blog. Het is vaak een expert op een specifiek gebied die zijn/haar kennis gebruikt om lezers van de blog te informeren, met als doel zichzelf te promoten bij de bezoekers van de blog. Wat is een gastblog, wat zijn de voordelen voor een auteur en de nadelen?

Definitie een gastblog

Wanneer iemand op uitnodiging schrijft voor een blog waar deze persoon niet direct aan verbonden is spreken we van een gastblog. Doorgaans wordt er niet betaald voor deze content, de tegenprestatie is voornamelijk bekendheid bij een groter publiek. De auteur wordt normaal gesproken bij naam genoemd, en er wordt gelinkt naar de persoonlijke site of blog van de auteur. Gastbloggen is een vorm van content marketing, dit wordt tegenwoordig veel gebruikt.

Voordelen van gastbloggen

De voordelen voor blog beheerders waar de content gepubliceerd wordt zijn duidelijk; gratis kwalitatief goede content die past bij de beoogde doelgroep. Voor de auteur zijn er zowel voordelen als nadelen te benoemen:

  • Als auteur de bekendheid vergroten: Je bereikt een nieuw publiek die je op eigen kracht niet had kunnen bereiken.
  • Autoriteit opbouwen in een specifiek veld: Je laat zien welke kennis je in huis hebt, dit resulteert in goede links en heeft ook voordeel bij zoekmachine optimalisatie.
  • Meer bezoekers naar de eigen website lokken: Door duidelijk de naam van de auteur te vermelden met link naar de persoonlijke pagina kan er meer traffic gegenereerd worden.

Nadelen van gastbloggen

  • Gratis content weggeven: Wanneer veel auteurs content aanbieden bespaart dat tijd en geld voor de blog waar de artikelen op gepubliceerd worden.
  • Meer bezoekers leiden niet altijd tot conversie: Blog bezoekers kunnen heel trouw zijn aan hun favoriete site, en klikken lang niet altijd door.
  • De meerwaarde voor SEO is niet altijd zo groot: Backlinks en andere koppelingen maken een onderdeel uit van de ranking in Google, maar het levert lang niet altijd veel resultaat op.

Gastbloggen kan voordeel bieden, maar overschat de waarde niet. Zorg dat je als auteur ook meetbaar profiteert van deze samenwerking.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close