Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Ahrefs is een bekende toolset om SEO en backlinks mee te analyseren. Dit is mogelijk dankzij de indexatie van een groot aantal links dat continu wordt vernieuwd. Net zoals het Google algoritme steeds wordt bijgesteld geldt dit ook voor de methodieken die dit commerciële bedrijf gebruikt. Naast enkele gratis tools zijn er ook betaalde diensten voor de zakelijke markt en online marketing professionals. Wat is Ahrefs en wat zijn de alternatieven?

Definitie Ahrefs

Analyse van je eigen website en die van concurrenten kan een strategisch voordeel bieden. Omdat een zoekmachine zoals Google enorm veel invloed heeft op de vindbaarheid van een website, maar niet de details van hun zoekalgoritme prijsgeeft, zijn er bedrijven zoals Ahrefs die tools maken om zowel kwalitatief als kwantitatief de waarde van een website te bepalen. Een belangrijk deel van deze analyse is het aantal links naar een website of domein.

Overzicht van de voornaamste analyse tools:

  • Site Explorer om het backlink profiel van een website te controleren en te vergelijken met andere websites in dezelfde sector.
  • Content Explorer die het zoeken naar gedeelde content op basis van onderwerp vereenvoudigt in relatie tot social media.
  • Keyword Explorer maakt het bepalen van relevante zoekwoorden en het haalbare aantal bezoekers eenvoudiger.
  • Rank tracker laat ranking op desktop en mobiele apparaten voor iedere locatie en in verschillende periodes berekenen.
  • Site Audit is een analysetool voor een website om algemene zoekmachine optimalisatie problemen op te sporen en op te lossen.

Andere bekende bedrijven die dergelijke diensten aanbieden zijn Moz en Majestic, die deels gratis en deels tegen betaling diverse web analyse tools ontwikkelen met uiteenlopende functionaliteit en toepassingsmogelijkheden. Ook Google heeft zelf een aantal tools beschikbaar gesteld, met al voornaamste verschil dat deze software niet als ‘neutraal’ kan worden bestempeld. Google heeft immers financieel belang bij het plaatsen van advertenties via alle kanalen waar ze eigenaar van zijn.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z