Loader

Wat is front-end?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Front-end, user interface of gebruikersinterface; het zijn alledrie termen voor het zichtbare gedeelte van een website. Alle elementen die de bezoeker van een website te zien krijgt vallen onder het front-end. Alles wat hier zichtbaar is wordt in het back-end bepaald, een front-end developer zorgt dat de voorkant en achterkant goed op elkaar afgestemd worden. Wat is front-end en hoe belangrijk is dit deel van de website?

Definitie front-end

Het zichtbare deel van een website is in feite slechts een beperkt deel van het geheel. Achter de knoppen, kleuren en plaatjes gaan haast ontelbare regels code schuil. Het is belangrijk dat de front-end van een website aantrekkelijk is voor de bezoeker, de juiste content biedt en tegelijkertijd overzichtelijk is om te navigeren. Dit zorgt namelijk voor conversie optimalisatie.

Koppeling met de back-end

Een auto komt niet verder zonder motor, in de back-end wordt bepaald wat er aan de voorkant zichtbaar is. Hiervoor worden vaak standaard indelingen gebruikt, met een responsive design kan de gebruikersinterface per apparaat verschillen. Een differentiatie in verschillende apparaten is van groot belang omdat de functionaliteit van een PC met monitor behoorlijk afwijkt van een smartphone met een touch screen.

Eisen aan een goede front-end

Hoewel er geen “beste” gebruikersinterface bestaat, zijn er wel degelijk richtlijnen waaraan een goede front-end aan moet voldoen zoals:

  • Duidelijke weergave op iedere browser en elk apparaat.
  • Overzichtelijke indeling en navigatie zodat de bezoeker (en ook bots) de weg kan vinden.
  • Voor bedrijven geldt een ontwerp dat overeenstemt met de standaard huisstijl.

User interface en SEO

Om een website hoog te laten scoren in de zoekmachines behoort de front-end geoptimaliseerd te worden. Naast de SEO werkzaamheden die in het back-end plaatsvinden moet je bijvoorbeeld rekening houden met de indeling, het gebruik van H tags, rich media en pagina’s die snel laden. De front-end developer fungeert hierbij als de koppeling tussen back-end developer en de web designer. Bij zoekmachine optimalisatie is dit ook vaak de eerste stap die de SEO specialist uitvoert.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close