Loader

Wat is dofollow?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een dofollow link laat zowel zoekmachines als bezoekers weten dat deze links gevolgd mogen worden. Dit is de standaardinstelling voor links op webpagina’s. Je ziet een link, je klikt op een link en je gaat naar de pagina waar naartoe verwezen wordt. Wat is dofollow en welke rol speelt nofollow bij weblinks maken?

Definitie dofollow

Je hoeft geen speciale actie te ondernemen om van een link een dofollow link te maken, dit is namelijk de standaard actie. Wanneer je een Word document schrijft of een mail opstelt zal een webadres vaak al direct naar een link worden omgezet, dit is automatisch een dofollow link. Je kunt ook zelf koppelingen maken in bijvoorbeeld een CMS, bijvoorbeeld op een woord of deel van een zin dat verwijst naar een andere pagina.

Dofollow voor SEO

Bij zoekmachine optimalisatie spelen dofollow links een belangrijke rol om de “waarde” van webpagina’s te bepalen. Hoe vaker er gelinkt wordt naar een specifieke pagina hoe hoger de ranking wordt voor deze pagina. Door misbruik van deze methode in het verleden werkt het overigens niet meer zo eenvoudig, er wordt nu veel meer rekening gehouden met context en relevantie.

Dofollow of nofollow

De nofollow tag doet precies het tegenovergestelde van de standaard dofollow tag. Door een nofollow link in te stellen geef je aan dat deze link niet meegeteld hoeft te worden voor de ranking van een pagina. Zo kan keyword spamming worden voorkomen, en blijven links “zuiver”. Mensen kunnen de links gewoon volgen, de bots en spiders zullen deze link overslaan bij het bepalen van de zoekmachine ranking. Overigens ontkent Google dat ze hier rekening mee houden, maar de praktijk lijkt anders uit te wijzen.

In conclusie; iedere link is een dofollow link tenzij deze koppeling voorzien wordt van een nofollow link. Ook dan kan de koppeling nog steeds door (menselijke) bezoekers geklikt worden, alleen de zoekmachines geven er minder of geen waarde aan voor SEO.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close