Loader

Wat is een Black-hat SEO?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Black-hat SEO staat voor een aantal maatregelen om een webpagina hoog te laten scoren in de zoekresultaten die niet overeenkomen met de voorwaarden die de aanbieder van de zoekmachine stelt. Door het Algoritme te manipuleren kan een pagina kunstmatig hoger scoren in bijvoorbeeld Google, ook wanneer deze pagina niet relevant is voor de zoekopdracht. Wat is Black-hat SEO en waarom is dit een omstreden manier van zoekmachine optimalisatie?

Definitie Black-hat SEO

Bij zoekmachine optimalisatie wordt een webpagina op een manier ontworpen die voldoet aan de criteria die het algoritme stelt op basis van de zoekopdracht. Denk aan het zoeken naar de term “bakker Den Haag” waarop de bakkers in de regio Den Haag bovenaan in de zoekresultaten zullen verschijnen. Bij Black-hat SEO wordt het algoritme gemanipuleerd om minder relevante pagina’s hoger te laten scoren.

Waar komt de term vandaan?

“Black Hat” verwijst naar de cowboys in oude Westerns waarbij de schurken altijd een zwarte hoed droegen. De term wordt ook vaak in verband gebracht met hackers en makers van virussen. Black-hat SEO is daarmee een denigrerende term voor personen die zoekmachines manipuleren om een pagina kunstmatig hoog te laten scoren.

Het gevaar van Black-hat SEO

Het spreekt voor zich dat aanbieders van zoekmachines niet gelukkig zijn met webdesigners die het zoekalgoritme proberen te manipuleren. Daarom worden er regelmatig aanpassingen doorgevoerd in het algoritme waardoor webpagina’s plotseling enorm kunnen kelderen in de zoekresultaten. White-hat SEO die volgens de voorwaarden van de zoekmachines wordt toegepast zal doorgaans na een update van het algoritme niet tot een daling leiden in de ranking.

Best Practices in zoekmachine optimalisatie

Door een webpagina in te richten naar de algemeen geaccepteerde voorwaarden zal deze (na verloop van tijd) steeds beter aansluiten op de zoekopdrachten van de gebruiker. Hoewel het uit concurrentie overwegingen interessant lijkt om een voorsprong te nemen met Black-hat SEO, is dit vaak een korte-termijn resultaat met mogelijk negatieve consequenties op de lange duur.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close