Loader

Wat zijn ankerlinks?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Ankerlinks zijn delen van tekst op een webpagina die voorzien zijn van een hyperlink. Dit kan een link zijn naar een andere pagina op dezelfde website, of een link naar een externe pagina. Dit soort links kunnen de bezoeker doorverwijzen naar relevante pagina’s. Ze worden ook gebruikt om de vindbaarheid van pagina’s in zoekmachines te verbeteren. Wat zijn ankerlinks en hebben ze nog steeds een waarde voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie ankerlinks

Wanneer je een pagina met tekst leest, zie je regelmatig een deel van de tekst in een andere kleur (meestal blauw). Dat geeft aan dat je op deze tekst kunt klikken. Doorgaans geeft deze tekst een beschrijving van de bestemming, om de leesbaarheid van de pagina te vergroten wordt niet de volledige URL als ankerlink gebruikt. Deze koppelingen hebben over het algemeen een maximum van zestig karakters. Door de muis over een ankerlink te laten zweven zonder te klikken kun je vaak de URL waar de koppeling naartoe verwijst zien.

Waarom zou je ankerlinks gebruiken?

Ten eerste kun je bezoekers eenvoudig de juiste weg wijzen op een website. Zo kun je in een webshop bij informatie over verschillende producten direct een link leggen naar de betreffende pagina. Dan hoeft de gebruiker niet te zoeken in het menu, wat zorgt voor een hogere conversie. Ook kun je bezoekers doorverwijzen naar relevante pagina’s die meer informatie geven over een bepaald onderwerp. De online encyclopedie Wikipedia maakt hier bijvoorbeeld veel gebruik van.

Ankerlinks voor SEO

Zowel interne als externe koppelingen waren een populaire manier om een pagina te laten stijgen in de zoekresultaten, omdat deze pagina’s een hoge relevantie op bepaalde zoekwoorden hebben. Toch heeft Google aangegeven sinds 2012 de koppelingen niet langer te gebruiken om de positie in de zoekmachine te bepalen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van ankerlinks nog steeds gunstig zijn voor de positie bij zoekopdrachten en de autoriteit van websites. Naast zoekmachine optimalisatie blijft het gebruik van deze links uiteraard nuttig om navigatie te verbeteren.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close