Loader

Wat is tracking code?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een tracking code is een klein stukje code dat zich in de HTML broncode van de site bevindt, vaak in de vorm van JavaScript. Met deze code kunnen adverteerders, marketing professionals en webmasters de bezoeker volgen en hun activiteiten in kaart brengen. Dit kan wel consequenties hebben voor de privacy van de gebruiker. Wat is tracking code en waar wordt de resulterende informatie voor gebruikt?

Definitie tracking code

Onder tracking code verstaan we cookies, speciale pixels op de pagina en analyse van log bestanden met als doel de activiteit van gebruikers in kaart te brengen, Voor iedere webpagina en HTML document wordt één tracking code gebruikt.

Google Analytics en Tag Manager

Met de Google Tag Manager is het eenvoudiger om zicht te houden op alle tracking code die op een website gebruikt wordt. De code bevindt zich niet meer in de broncode maar wordt aan de Tag Manager toegevoegd.

Tracking codes en privacy

Het is mogelijk om het IP adres te anonimiseren, daarmee wordt er geen persoonlijke informatie opgeslagen en gedeeld. Volgens de nieuwe wetgeving in Europa is het vereist om de bezoeker vooraf op de hoogte te stellen van tracking code op de website. Aangezien vrijwel alle sites bepaalde vormen van tracking gebruiken zal de “accepteer cookies” melding vaak terugkomen. Bij een aantal websites kan er handmatig gekozen worden voor de mate van tracking. Ook websites van buiten de EU die zichtbaar zijn in Europese landen moeten aan deze wetgeving voldoen.

Gebruik in SEO

Wanneer de webmaster pagina’s wil optimaliseren voor zoekmachines is het van belang om zoveel mogelijk relevante data over de gebruikers te verzamelen. Door deze informatie te analyseren kan een zoekmachine marketing strategie optimaal ingericht worden. Daarbij is het niet altijd noodzakelijk om gepersonaliseerde data te verzamelen.

Met een tracking code kan de bezoeker op de site gevolgd worden, en in een aantal gevallen ook buiten de website voor marketing doeleinden.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close