Loader

Wat is een subcategorie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Wanneer je een website hebt met veel pagina’s, of een webshop met veel producten, moet je ervoor zorgen dat de site overzichtelijk blijft voor bezoekers. Naast hoofdonderwerpen kun je werken met subcategorieën, de positie in de structuur van een website kan van invloed zijn op de ranking in zoekmachines. Daarom is het van belang om deze structuur optimaal in te delen. Wat is subcategorie en hoe zorg je ervoor dat deze pagina’s gevonden worden?

Definitie subcategorie

Wanneer je op een webshop komt, kun je vaak kiezen uit hoofdonderwerpen, subonderwerpen en soms nog een verdere uitsplitsing. Een subcategorie ligt een niveau dieper dan een hoofdcategorie. Denk bijvoorbeeld aan een categorie tablets met als subcategorie Apple iPad. Dit maakt navigeren eenvoudiger voor bezoekers, daarnaast kan een goede indeling ook helpen met zoekmachine optimalisatie.

Subcategorieën voor SEO

Webcrawlers indexeren een website op basis van de navigatiestructuur, vaak heeft deze structuur de vorm van een piramide met steeds vertakkingen naar onderliggende niveaus. Dit maakt het niet alleen eenvoudig en overzichtelijk voor mensen, ook webcrawlers houden van deze logische structuur. Alleen kijken zoekmachines op een andere manier naar deze pagina’s. Om de ranking in de zoekresultaten te bepalen wordt er gekeken naar relevantie, om een subcategorie relevant te maken zal de koppeling dit moeten aantonen. Bijvoorbeeld door op de categorie met tablets de Apple iPad enkele malen te noemen, met een link naar deze subcategorie. Daarmee krijgt deze dieper liggende categorie “linkjuice” van de bovenliggende pagina.

Zichtbaarheid is belangrijk

Wanneer de subcategorie achter een login veld staat, zal de zoekmachine deze pagina niet indexeren. Dat geldt ook voor dode links naar pagina’s die niet (meer) bestaan. Het is daarom met name voor webmasters van grote sites met veel pagina’s van belang om niet alleen een goede onderverdeling te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat alle links actief zijn en blijven. Dat geldt dus ook voor “on-page” koppelingen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close