Loader

Wat is noindex?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Noindex is een HTML element of een meta tag die de webcrawlers van zoekmachines aangeeft dat de betreffende pagina niet geïndexeerd hoeft te worden in de zoekmachine. De pagina is wel zichtbaar voor bezoekers, en heeft ook een functie, maar indexatie in bijvoorbeeld Google of Bing is niet gewenst. Wat is noindex en waarom wordt deze functie gebruikt?

Definitie noindex

Bij zoekmachine optimalisatie is vindbaarheid van pagina’s de voornaamste uitdaging. Noindex is daarentegen bedoeld voor precies het tegenovergestelde; de pagina NIET vindbaar maken in Google, Bing of andere zoekmachines. Het is mogelijk om dit commando in de metadata van een website te plaatsen, of in de HTTP response header. Noindex heeft geen invloed op de zichtbaarheid van de pagina op websites, alleen voor de weergave in zoekmachines. Hoewel het ook mogelijk is om slechts delen van pagina’s uit te sluiten voor indexatie wordt dit niet door alle zoekmachines ondersteunt.

Waarom noindex gebruiken?

Het lijkt tegenstrijdig om een pagina online te publiceren die niet zichtbaar mag zijn in zoekmachines, toch zijn er een aantal praktische toepassingen te bedenken voor deze functie:

  • Hiermee kunnen robots informatie overslaan in een grote database.
  • Voor tijdelijke webpagina’s die na een korte tijd zullen verdwijnen.
  • Pagina’s die wel openbaar te bereiken zijn, maar waar overmatige traffic niet gewenst is.
  • Specifieke versies van pagina’s voor mobiel of printen die niet apart geïndexeerd hoeven te worden.

Noindex pagina’s moeten wel zichtbaar zijn voor Google

Wanneer deze pagina’s in de robots.txt niet zichtbaar zijn, zullen ze bij het lezen van de noindex informatie ook niet worden gezien. Ook worden wijzigingen op een website niet continu opnieuw geïndexeerd, het is dan mogelijk om handmatig een verzoek in te dienen om de website of pagina opnieuw te laten indexeren.

Niet iedere zoekmachine gaat op precies dezelfde wijze om met de noindex informatie, en soms wordt deze tag volledig genegeerd. Het is dus geen honderd procent betrouwbare oplossing om een pagina te verbergen voor zoekmachines.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close