Loader

Wat is linkbait?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Linkbait is content op een website die dermate goed of interessant is dat andere websites hier graag een backlink naar leggen. Dit kan een informatieve pagina zijn, een primeur of een hilarische video. Wat is linkbait en wat zijn voorbeelden van effectieve content waar naartoe gelinkt wordt?

Definitie linkbait

“Bait” is het Engelse woord voor “aas”, met linkbait vis je als het ware naar links. In plaats van websites te smeken om een link te leggen, bied je zo’n bijzondere content dat webmasters in de rij zullen staan om links naar jouw pagina te leggen. In praktijk is het niet eenvoudig om effectieve linkbait te produceren.

Hoe maak je goede linkbait?

Hier zijn drie voorbeelden van content die op een organische wijze links kunnen genereren:

1. Eenvoudige presentatie van complexe materie

Hoeveel straling krijg je van een smartphone? Of van de magnetron of een vliegreis? Xkcd heeft een heel overzichtelijke stralingskaart ontworpen waarmee je in één oogopslag kunt zien hoe gevaarlijk het is om die pagina te lezen.

2. Uitgebreide sector specifieke informatie

Moz is een bekende naam in de SEO wereld. De pagina met uitleg over de wijze waarop zoekmachines hun algoritme hebben ingericht is uitgebreid, diepgaand en informatief. SEO professionals linken graag naar deze uitgebreide collectie van pagina’s.

3. Test voor populaire ontwerpen

Je wilt daten maar alleen met personen die dezelfde politieke overtuiging hebben. Dating site OKCupid heeft een test gepubliceerd waarmee je snel kunt testen welke singles dezelfde politieke ideologie hebben als jij. Dit soort testjes leveren veel links op, zeker als het persoonlijk wordt gemaakt met een vleugje actualiteit.

Gratis content

Voor een website kan een kwalitatief hoogstaande link veel waarde vertegenwoordigen als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Je hoeft zelf de content niet te maken, toch creëer je met een eenvoudige koppeling meerwaarde aan je eigen website voor de bezoekers. Links krijg je niet zomaar, je zult er tijd, energie en vaak ook geld in moeten steken om zo hoogwaardige content aan te bieden.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close