Loader

Wat is een domeinnaam?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een domeinnaam is een unieke naam die gebruikt wordt op het internet. Een domeinnaam kan ook invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie. Hoewel deze namen meestal gebruikt worden voor websites is het ook mogelijk om de naam te gebruiken als mailadres. Wat is domeinnaam en wat zijn de mogelijkheden?

Definitie domeinnaam

Een domeinnaam is een combinatie van letters die verwijst naar een IP adres. Een IP adres is de locatie van een website die wordt uitgedrukt in getallen. Vaak zijn domeinnamen beschrijvend van aard, bijvoorbeeld de naam van een winkel of een combinatie van woorden die een dienst omschrijft.

Top level domeinen

Een domeinnaam is gekoppeld aan een extensie. Dit kan een land code zijn zoals .nl voor Nederland of .be voor België. Daarnaast zijn er ook generieke top level domeinen zoals .com en .net. Wanneer je bijvoorbeeld “domeinnaam.nl” bezit staat dat volledig los van “domeinnaam.be” of “domeinnaam.com”. Wanneer je meerdere top level domeinen wilt bezitten hebt zul je iedere extensie apart moeten registreren. Voor websites die zich specifiek op Nederland richten ligt .nl het meeste voor de hand, voor commerciële doeleinden wordt ook vaak .com gebruikt. Maar je kunt op een .nl domein ook commerciële activiteiten verrichten.

Naast top level domeinen bestaan er ook subdomeinen zoals “domeinnaam.nl.subdomein”.

Welke domeinnaam kiezen?

Ten eerste moet een domeinnaam nog beschikbaar zijn voor het gewenste top level domein. Veel generieke termen zijn al bezet, ook minder specifieke merknamen kunnen al geclaimd zijn. Wanneer de eerste keuze niet meer beschikbaar is kan worden gekozen voor een alternatieve spelling (bijvoorbeeld met tussenstreepjes of afkortingen) of voor een top level domein dat nog wel beschikbaar is. Wanneer je echt een specifiek domein wilt bezitten kun je de eigenaar vragen om deze over te dragen, afhankelijk van het domein kunnen hier wel flinke kosten aan verbonden zijn. Voor de gebruiksvriendelijkheid heeft een duidelijk, kort en eenvoudig te spellen domeinnaam de voorkeur.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close