Loader

Wat is Google AMP?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

AMP is een Open Source project om de prestaties van web content en advertenties te verbeteren. Dit project wordt aangestuurd door Google en is vrij te gebruiken voor webontwikkelaars. AMP kan gekoppeld worden aan diverse diensten waaronder vooraanstaande zoekmachines, social media platforms en andere online publicaties. Wat zijn Accelerated Mobile Pages en wat is de meerwaarde voor internet marketing?

Definitie Accelerated Mobile Pages

Het AMP project komt uit de koker van Google, in oktober 2015 werd dit Open Source initiatief gelanceerd in samenwerking met het Europese Nieuws Initiatief. Naast Google zijn ook andere grote partijen zoals LinkedIn, Pinterest, Twitter en WordPress betrokken bij dit project. AMP zijn alternatieve versies van standaard webpagina’s die eenvoudig te indexeren zijn door webcrawlers, en ondergebracht worden in de Google AMP cache. Deze pagina’s zijn dusdanig geoptimaliseerd dat ze tot pakweg driemaal sneller laden dan de standaard versie. Er schuilt wel een gevaar in AMP pagina’s die doelbewust een andere pagina kopiëren om bezoekersinformatie te stelen.

Accelerated Mobile Pages, Facebook Instant Articles en Apple News

Hoewel er veel bedrijven en diensten waaronder ook Bing van Microsoft werken met Accelerated Mobile Pages, zijn er uiteraard ook alternatieven. Zowel Facebook als Apple hebben een eigen versie van dit systeem, ze werden alledrie in 2015 gelanceerd. Omdat AMP volgens een Open Source licentie werkt is het in principe open voor iedereen die er gebruik van wil maken, de oplossingen van Facebook en Apple zijn aan hun eigen ecosysteem gebonden. Dat neemt niet weg dat Google hier gebruik van kan maken door het internet als geheel naar eigen inzicht vorm te geven.

AMP en inkomsten

Hoewel Accelerated Mobile Pages beter vindbaar zijn, kan de conversie van deze pagina’s lager liggen dan de standaard versie. Daarom werden AMP Ads geïntroduceerd die meer mogelijkheden bieden voor zoekmachine adverteren op deze alternatieve pagina’s, met behoud van de snelle laadtijden en hoge vindbaarheid.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close