Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Like als zelfstandig naamwoord is een bekende term op social media. De meeste bekende toepassing is het ‘duimpje omhoog’ zoals dit sinds 2009 gebruikt wordt op Facebook. Wat is een Like en hoe wordt deze functie gebruikt op verschillende social media platformen?

Wat is Like?

Facebook werd opgericht in 2004, vijf jaar later zou de bekende Facebook Like zijn intrede doen. Er is lang gediscussieerd of er ook een Dislike knop moest komen, uiteindelijk is de functie uitgebreid met “Love/Liefde”, “Haha/Lachen”, “Wow/Wauw”, “Sad/Verdrietig” en “Angry/Boos”. Het is enerzijds een manier om snel de indruk op de lezer te illustreren, anderzijds is het een manier om te zien hoeveel populariteit een bericht geniet. Overigens kwam FriendFeed al in 2007 met deze functionaliteit, de Facebook Like werd al gebruikt voordat ze FriendFeed in 2009 zouden overnemen.

Likes worden ook gebruikt om de populariteit van social media accounts te meten. Influencers vragen daarom vaak om hun berichten en posts te ‘Liken’. Samen met volgers is dit een belangrijk meetpunt voor sociale impact en invloed.

Likes op verschillende platformen

Naast de Facebook Like is er bijvoorbeeld ook de Instagram Like. In plaats van een duim wordt hier een hartje voor gebruikt. De meeste social media sites hebben soortgelijke methoden om een mening over een bericht of ‘post’ te uiten. Digg maakt gebruik van ‘Diggs, Vimeo gebruikt het als alternatief voor favorieten, YouTube heeft naast de Like ook een Dislike. Google noemt het +1, TikTok maakt net als bij Instagram ook gebruik van een hartje als symbool. Bij Twitter wordt meer nadruk gelegd op ‘Retweets’.

Anglicisme

Hoewel het natuurlijk een Engels woord is, wordt het wel degelijk in de vorm van een werkwoord gebruikt in de Nederlandse taal. Omdat de taalregels anders zijn worden de vervoegingen anders geschreven. Zo wordt in het Engels geschreven ‘she liked’ terwijl het in het Nederlands ‘zij liket’ moet zijn. Bij leenwoorden komen vaker van dit soort aparte vervoegingen voor, zo ziet ‘hij heeft gebackspaced’ er toch wat vreemd uit voor Nederlanders.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z