Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Java is een standaard programmeertaal met classes en objects, ontwikkeld om zo breed mogelijk ingezet te worden. Daarbij wordt uitgegaan van de WORA filosofie, wat staat voor Write Once, Run Anywhere. Eenmaal gecompliceerd kan de code op alle platformen die ondersteuning bieden uitgevoerd worden zonder opnieuw gecompileerd te worden. Wat is Java, en wat is het verschil met JavaScript?

Wat is Java?

Oorspronkelijk werd Java ontwikkeld door James Gosling bij Sun Microsystems. Al in 1991 begon men met de ontwikkeling van dit systeem, oorspronkelijk voor de kabeltelevisie sector. Maar het systeem bleek te geavanceerd voor deze bedrijfstak. In 1995 werd de eerste versie uitgebracht als een basisonderdeel van het Java platform, destijds van Sun Microsystems. Dit bedrijf zou later overgenomen worden door Oracle. Hoewel er oudere versies in omloop zijn, wordt aanbevolen om over te stappen naar de laatste versie. Naast het gebrek aan updates zijn oude edities gevoelig voor veiligheidsrisico’s. Waar Java strak gedefinieerd is, biedt Java Script wat meer ruimte voor eigen interpretatie. Dit maakt JavaScript eenvoudiger om te leren, naast een tekstverwerker en een webbrowser zijn er in feite geen extra tools nodig.

Ontwikkelen in Java

Het lijkt wel een opsomming van gevechtsvliegtuigen, met zowel JSF als Apache Tomcat als termen binnen het domein van Java. Zo staat JSF voor JavaServer Faces, de standaard technologie voor het bouwen van web interfaces die ontwikkeld worden op basis van componenten en evenementen. JSF wordt opgesteld als een XML document, waarmee het verschilt met JSP, wat meer een HTML pagina is met server-side mogelijkheden.

Apache Tomcat is een Open Source toepassing van de Java Servlet, JavaServer Pages, Java Expression Language en WebSocket technologieën. Het betreft een ‘pure’ Java HTTP web server omgeving om code uit te voeren. Het wordt ontwikkeld en onderhouden door een open gemeenschap ontwikkelaars onder toezicht van de Apache Software Foundation, en is uitgebracht onder de Apache 2.0 licentie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z