Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

CPC is een afkorting die staat voor Cost Per Click. Een adverteerder betaalt iedere keer als er op een advertentie wordt geklikt. Bij zoekmachine adverteren zijn er verschillende manieren om de prijs voor een klik te bepalen waaronder handmatig bieden of automatisch bieden. Wat is CPC en wat is het voordeel ten opzichte van CPM?

Definitie CPC

Bij Cost Per Click ofwel Kosten Per Klik betaalt de adverteerder alleen wanneer er daadwerkelijk geklikt wordt op een advertentie. Dit is een andere vorm van adverteren in vergelijking met CPM waarbij je per weergave (x1000) moet betalen.

Voorbeeld: Wanneer een advertentie 1000 maal wordt weergegeven bij verschillende bezoekers maar er slechts 10 maal wordt geklikt op de advertentie, zullen alleen voor de 10 kliks kosten worden berekend.

Dit betekent overigens niet dat er ook direct een verkoop uit voortvloeit of andere gewenste actie voltrokken wordt, het betekent alleen dat er op de advertentie / link geklikt is. Naast een verkoopactie kan dit ook een verwijzing naar een webpagina zijn, of bijvoorbeeld een telefoonnummer waar je via een link direct op kunt klikken.

Hoe wordt de prijs voor CPC bepaald?

Er zijn twee verschillende methoden om de prijs te bepalen:

  • Handmatig bieden: Je kiest het bedrag dat je wilt betalen voor een klik. Zo kun je zelf per keyword een ander bedrag instellen.
  • Automatisch bieden: Hierbij kiest Google een bedrag dat voldoet aan het algoritme en binnen het beoogde budget valt van de adverteerder.

Hoewel de maximale potentie behaald kan worden met handmatig bieden, kan automatisch bieden veel werk uit handen nemen. Met name voor personen die minder kennis hebben van biedingen kunnen beter voor automatisch bieden kiezen. Stel wel een daglimiet in, anders kan het budget sneller opraken dan gewenst is.

Een andere term voor CPC is PPC wat staat voor Pay Per Click ofwel Betalen Per Klik.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z