Loader

Wat is een webshop?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een webshop is een winkel die goederen of diensten verkoopt via internet. Hoewel het mogelijk is dat een online winkel ook gekoppeld is aan een fysieke winkel is dat niet altijd het geval. Wettelijk gezien kunnen de voorwaarden voor het gebruik van een webwinkel verschillen met reguliere winkels. Wat is webshop en hoe verschillen webshops van een standaard winkel?

Definitie webshop?

Medio jaren negentig kwamen de eerste webshops voor consumenten online. Het wereldwijde web maakte het veel eenvoudiger voor aanbieders om potentiële klanten te bedienen. De geografische afstand tussen aanbieder en afnemer was geen factor meer. Het zou nog een aantal jaren duren voordat het grote publiek ook massaal online producten en diensten zou afnemen, met name vanwege de angst om opgelicht te worden. Door beveiligde betaalsystemen en de wet Aankoop op Afstand zijn veel risico’s weggenomen.

Wet Aankoop op Afstand

Consumenten (dus niet zakelijke klanten) die producten kopen op internet zijn volgens de wet beschermd. Zo geldt er een bedenktijd van 14 dagen, mits de producten ongebruikt zijn en het geen maatwerk betreft. Hoewel veel fysieke winkels dergelijke garanties bieden is dit uit coulance, niet uit een wettelijke verplichting. Naast de wetgeving bieden gebruikerservaringen houvast bij het bepalen van de kwaliteit van de winkel en de producten die ze verkopen. Onafhankelijke platformen zoals Trustpilot maar ook de zoekmachine Google verzamelen dit soort reviews.

De virtuele winkel

Een webshop moet een registratie adres bezitten, verder kan vrijwel alles uitbesteed worden. Denk aan:

  • Webshop software: De winkel wordt gehost door een aanbieder van webwinkel software.
  • Betaling: Betalingen wordt veilig afgehandeld door een intermediair zoals Mollie of PayPal.
  • Affiliate marketing: De aanbieder verkoopt producten en diensten zonder zelf voorraad in te slaan.
  • Logistiek: Het product wordt van magazijn (of server) bij de klant afgeleverd en/of retour gestuurd.

De verkoper handelt bestellingen af en biedt service en ondersteuning.

Naast fysieke goederen zijn digitale producten zoals muziek downloads, e-books en software ook erg in trek bij webshops. Tegelijkertijd besparen traditionele winkels op personeel en operationele kosten middels een webshop met bezorging aan huis.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close