Loader

Wat is een webbrowser?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een webbrowser is een software toepassing die de gebruiker in staat stelt om webpagina’s op te zoeken, te laden en weer te geven. In de volksmond wordt het ook wel in de korte vorm ‘browser’ genoemd. Er zijn meerdere webbrowsers van  verschillende bedrijven, waarvan Chrome op dit moment veruit het meest gebruikt wordt. Wat is een webbrowser en welke webbrowsers zijn er op de markt?

Definitie webbrowser

Windows en Linux zijn besturingssystemen die op zichzelf geen functionaliteiten bieden aan de eindgebruiker. Het zijn de software toepassingen, ook wel applicaties of apps genoemd, die functionaliteit bieden op basis van deze systemen. Een belangrijke functie is de toegang tot het internet. Sinds 1995 wordt Internet Explorer als standaard applicatie meegeleverd voor Windows systemen. In 2003 had IE zelfs 95% van de webbrowser markt in handen. Dit zou veranderen door de lancering van concurrerende browsers zoals Firefox en Chrome. Langzaam maar zeker verloor Microsoft marktaandeel, de populariteit van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd. Want Apple levert standaard Safari bij iOS, terwijl voor Android toestellen Chrome als standaard browser wordt geïnstalleerd. Hoewel de geavanceerde functies per browser verschillen, is de basis gelijk; met een webbrowser kan de gebruiker websites bezoeken.

Welke webbrowsers zijn er?

Op een gegeven moment deed de grap de rondte dat Microsoft Internet Explorer alleen nog maar gebruikt werd om Google Chrome te downloaden. Met ruim 63% van het aantal gebruikers was Chrome eind 2019 inderdaad de absolute koploper, met Safari als tweede. Niet in de laatste plaats door de mobiele iOS browser. Daarna wordt het aantal installaties steeds kleiner; met Firefox, Internet Explorer en de opvolger Edge van Microsoft. Daarnaast zijn er ‘niche’ webbrowsers zoals Opera die met name snel draait op toestellen met bescheiden technische specificaties, of DuckDuckGo die meer anonimiteit biedt.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close