Loader

Wat is een QR-code?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

QR code staat voor Quick Response code, het is een type matrix barcode op basis van een optisch label met informatie over een product, dienst of bijvoorbeeld een URL. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de auto-industrie maar wordt nu voor allerlei toepassingen gebruikt. Wat is een QR code en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is QR-code?

Er zijn verschillende soorten coderingen zoals de barcode met balkjes of in het geval van de QR code een matrix barcode. Deze standaard werd geïntroduceerd in 1994 voor gebruik in de auto-industrie. Het is mogelijk om letters, getallen en binaire informatie in op te slaan. Een voordeel van het Quick Response systeem is de goede leesbaarheid, daarnaast kan er meer informatie in worden opgeslagen dan bij andere UPC barcodes het geval is. Naast het lokaliseren en registreren van producten is deze code ook populair geworden voor marketing en het verspreiden van links naar websites en software applicaties.

Design

Het betreft een vierkant ontwerp dat bestaat uit zwarte blokjes op een witte achtergrond. De code kan worden gelezen met een speciale scanner of bijvoorbeeld via de camera van een smartphone of een tablet. De informatie wordt gelezen in zowel horizontale als verticale richting, wat niet mogelijk is met een verticaal georiënteerde barcode. Het is mogelijk om andere visuele elementen te gebruiken zoals een logo dat leesbaar is voor mensen. Ook wordt er gebruik gemaakt van afwijkende achtergrond kleuren en patronen, voor de leesbaarheid is een hoog contrast tussen de blokpatronen en de achtergrond wel van belang.

Gebruik buiten de industrie

Het design bleek goed bruikbaar om snel informatie te delen zoals weblinks. Steeds meer bedrijven besloten om een QR code op te nemen in hun promotionele publicaties. Deze informatie kan via een app op smartphones gelezen worden, later zouden mobiele besturingssystemen standaard ondersteuning bieden voor dit formaat. Naast een URL kan er bijvoorbeeld ook een link naar de App Store of een vCard in opgenomen worden.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close