Loader

Wat is een linkruil?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Linkruil is wanneer een netwerk aan websites koppelingen met elkaar deelt. Een webmaster kan zich aanmelden bij een Link Exchange netwerk met als doel meer bezoekers aan te trekken. Websites liften mee op het succes van andere websites door over en weer koppelingen uit te wisselen. Wat is een linkruil en hoe werkt dit in de praktijk?

Definitie van een linkruil

Koppelingen behoren nog steeds tot de voornaamste factoren om de ranking van een website in Google te bepalen. Voor SEO is het creëren van links naar een pagina dus van groot belang. Om elkaar hiermee te helpen worden netwerken van websites samengesteld die niet direct dezelfde belangen hebben, maar wel als gezamenlijk belang veel links naar hun site willen krijgen. Naast SEO kunnen ze ook (een deel) van hun bezoekers met elkaar delen. Het idee hierachter is dat websites elkaar helpen om te stijgen in de zoekmachines. Dit is een andere aanpak dan bijvoorbeeld gesponsorde links plaatsen tegen betaling waarbij er een eenrichtingsverkeer aanwezig is.

ABC linkruil

Bij 3-weg linken ofwel ABC linkruil wordt de wijze waarop links worden uitgewisseld een stap complexer gemaakt. Omdat er geen directe uitruil meer plaatsvindt zal het niet zo snel door zoekmachines gedetecteerd worden. Het is een andere vorm van linken dan de “reciprocal link” waarbij twee websites bewust koppelingen naar elkaar leggen. Bij ABC linking werkt het zo:

 

  • Site A legt een link naar site B
  • Site B legt een link naar site C
  • Site C legt een link naar site A

 

Zo gaan de links niet in een directe lijn over en weer. Wanneer het websites binnen een duidelijk zichtbaar netwerk betreft hoeft dit niet zo omslachtig te gebeuren. Denk aan een blogging netwerk met individuele blogs die naar elkaar toe linken.

 

Link International Exchange was één van eerste linkruil diensten, deze organisatie in nu in handen van Microsoft.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close