Loader

Wat is een JavaScript?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

JavaScript of afgekort JS is een programmeertaal die van groot belang is voor het functioneren van het wereldwijde web. Met deze scripting taal kunnen webpagina’s interactief gemaakt worden, de meeste websites maken er gebruik van. Wat is JavaScript en waarom is het een onmisbaar element voor online navigatie?

Definitie JavaScript

Alle bekende browsers beschikken over een JavaScript engine, zonder ondersteuning van deze standaard taal zou het internet nauwelijks functioneren. Naast HTML en CSS is JS één van de drie pijlers waarop het WWW internet zoals we die dagelijks gebruiken op rust. JavaScript is voornamelijk een object georiënteerde taal met een beperkt aantal standaard objecten zoals Functie en Datum. Het beheer ligt bij de Mozilla Foundation, ook bekend als de uitgever van de Firefox browser en de Thunderbird mail client.

Waar komt JavaScript vandaan?

De eerste relatief bekende browser was NCSA Mosaic, die in 1993 geïntroduceerd werd. Een jaar later zou hetzelfde team een nieuwe browser ontwikkelen onder de naam Mosaic Netscape. Deze nieuwe browser maakte bewust geen gebruik van de code uit het vorige product. Intern werd het product dan ook “Mozilla” genoemd, wat stond voor “Mosaic Killer”.

In 1995 kwam Brendan Eich bij het Netscape team (nu Netscape Navigator) om de Scheme programmeertaal te implementeren in de browser. Omdat Java geïntegreerd zou worden werd besloten om een soortgelijke syntax toe te passen, Eich ontwikkelde in slechts tien dagen een prototype. Het woord Java was meer een verwijzing naar de naam van de gelijknamige programmeertaal dan een voortzetting van de code en implementatie. De oorspronkelijke titel was overigens “Mocha”. Beide termen zijn overigens synoniemen voor koffie. Sinds 1997 is JavaScript gaandeweg een algemene standaard geworden in browsers.

Geschikt voor professioneel gebruik

Voor de introductie van Ajax (niet de voetbalclub), werd JS vaak bekritiseerd als een taal voor amateurs, nu wordt JavaScript gezien als een volwaardige taal die van groot belang is voor het internet zoals we die heden ten dage gebruiken.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close