Loader

Wat is een Internet Service Provider?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een Internet Service Provider of afgekort ISP is een organisatie die diensten levert aan bedrijven en consumenten om gebruik te maken van het internet. Ze leveren diverse diensten zoals toegang tot het internet, web hosting, domeinregistratie etc. Wat is een Internet Service Provider en hoe belangrijk is hun rol als poortwachter van het internet?

Wat is een Internet Service Provider?

In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd ARPANET ontwikkeld, een project van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, met als doel afdelingen van het leger met elkaar te laten communiceren. Ook scholen werden verbonden met dit netwerk. In de jaren tachtig werd het systeem ook opengesteld voor het algemene publiek, in eerste instantie door organisaties direct aan de backbone van het net te koppelen. Aan het einde van de jaren tachtig werd de rol van Internet Service Providers steeds belangrijker. Bedrijven als The World zouden inbelverbindingen aanbieden, die zakelijke klanten en particulieren toegang gaf tot het internet.

IPS voor het breedband tijdperk

Hoewel bedrijven als America Online (AOL) en Compuserve zich in de jaren tachtig als Internet Service Provider zouden profileren, kwam de ISP als dienstverlener pas echt goed op gang in de jaren negentig. Breedband internet via coax, ADSL en later ook glasvezel maakt sneller internet mogelijk, met zowel snelle uploads als downloads. Daarnaast was er ook steeds meer behoefte om websites te publiceren op het internet, hiervoor was naast serverruimte ook een domeinnaam nodig. Internet Service Providers sprongen in op deze vraag om als schakel tussen het wereldwijde web en de eindgebruiker te fungeren.

Wie is verantwoordelijk?

Is een Internet Service Provider verantwoordelijk voor de data die via het netwerk verzonden wordt? In beginsel niet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen doorgeven, wat altijd is toegestaan, en opslaan, wat alleen is toegestaan wanneer het legale content betreft. De aansprakelijkheid en verantwoordelijk van ISP’s blijft een punt van discussie, waarbij privacy en recht op informatie belangrijke aandachtspunten zijn.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close