Loader

Wat is Illustratie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een Illustratie is een tekening of ander type afbeelding die hoort bij een geschreven tekst. Het heeft daarmee een aanvullende functie, en staat in principe niet op zichzelf. Het doel is om de boodschap van het verhaal te verduidelijken of aan te vullen met additionele informatie. Wat is een Illustratie en wat zijn voorbeelden van Illustraties?

Wat is Illustratie?

Een Illustratie staat in principe niet op zichzelf. In het geval van karikaturen of cartoons is het overigens wel mogelijk dat het beeld voor zich spreekt, toch is het in eerste instantie bedoeld als toelichting of aanvulling op een geschreven werk. Omdat Illustraties direct opvallen, kunnen ze ook gebruikt worden om de aandacht van de lezer te trekken. Een met de hand getekende Illustratie kan afhankelijk van de artiest en functie niet alleen een informatieve waarde hebben, maar ook zeker een artistieke waarde bezitten.

Er zijn verschillende soorten Illustraties mogelijk zoals:

  • Een technische illustratie die tekstuele informatie op een visuele wijze verduidelijkt.
  • Een visualisatie van het onderwerp met informatie die in tekst niet of niet duidelijk kan worden uitgelegd.
  • Een cartoon of karikatuur die (een deel van) de tekst op een komische wijze onderstreept.

Met name op het internet is de Infographic als Illustratie populair gebleken. Hierbij wordt tekst en beeld met elkaar verweven in doorgaans complexe tekeningen die een verhaal vertellen of een concept uitleggen. Infographics dienen normaal gesproken als aanvulling op een tekst, toch kunnen ze vaak ook op zichzelf staan.

Stripverhalen

Comics of stripverhalen zijn collecties van illustraties die samen een compleet verhaal vertellen. Een afzonderlijk paneel is niet voldoende om het verhaal te begrijpen, slechts in context met andere panelen wordt het verhaal duidelijk. Stripverhalen worden doorgaans begeleid door teksten die binnen de kaders van de panelen of de pagina vallen. Er zijn ook uitzonderingen, zoals de verhalen van Tom Poes door auteur Marten Toonder. In deze vorm worden tekstblokken aangevuld met getekende panelen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close