Loader

Wat is een Header?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een header is de bovenzijde van een webpagina, de informatie die hier wordt geplaatst zal doorgaans op alle pagina’s van de website terugkeren. Een HTML header dient als een codering om titels en subtitels aan te duiden, wat voor SEO relevant kan zijn. Wat is een header en wat zijn de voordelen voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie header

Enerzijds is de header van een website een vast deel van het scherm aan de bovenzijde, terwijl aan de onderzijde een footer geplaatst kan worden. Anderzijds worden HTML headers gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende koppen en subkoppen. Laten we voor beide headers in het kort de werking beschrijven

Website header

Aan de bovenzijde van een webpagina wordt vaak een logo, merknaam of titel geplaatst. Daarmee is het direct duidelijk waar de bezoeker zich bevindt. Naast marketing kan het ook een interactief element zijn, vaak wordt een logo gebruikt om terug te keren naar de hoofdpagina. Hier kunnen ook andere vaste elementen in geplaatst worden zoals subcategorieën of contactinformatie. Voor SEO doeleinden wordt in dit deel van de pagina vaak ook additionele code geplaatst zoals tracking cookies. Wanneer de header van de website erg hoog is, kan dit het zicht op de volledige pagina belemmeren. Daarom is het doorgaans beter om een relatief lage website header te gebruiken, met eventueel een footer die additionele informatie bevat.

HTML header tags

De HTML header wordt gebruikt over de volledige pagina, die informatie biedt over het type titel. Deze tags variëren van H1 tot H6, waarbij de eerste tag staat voor de titel, H2 staat voor subtitel en zo verder. In praktijk wordt er doorgaans één H1 header gebruikt met meerdere H2 tags. H3 komt regelmatig voor, 4 tot 6 nauwelijks. Het laat webcrawlers eenvoudig de pagina scannen, daarnaast is het eenvoudig voor de schrijver of webdesigner om de layout snel en dynamisch te wijzigen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close