Loader

Wat is Gebruiksvriendelijkheid?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

De gebruiksvriendelijkheid van een website bepaalt hoe eenvoudig een site te bedienen is, en welke moeite het kost om een doel te bereiken. Dat geldt zowel voor de doelstelling van de gebruiker als voor de aanbieder. Een gebruiksvriendelijke website aanbieden lijkt vanzelfsprekend, toch is dit niet bij alle websites het geval. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waardoor een site toch niet optimaal bruikbaar is, het kan zelfs een strategische keuze zijn. Wat is gebruiksvriendelijkheid en hoe kun je een gebruiksvriendelijke website ontwerpen?

Definitie gebruiksvriendelijkheid

Hoewel meningen uiteraard verschillen zijn er een aantal overeenkomstige aspecten die bepalen of een website eenvoudig te gebruiken is. Denk aan het kleurgebruik, de indeling en navigatie. Ook technische zaken als snel laden en een juiste weergave op verschillende apparaten spelen een rol.

User Interface

De gebruikersinterface ofwel UI is de grafische vormgeving en indeling van een webpagina. Door de pagina overzichtelijk in te delen, met koppelingen op een logische positie kan er een gebruiksvriendelijke website worden ontworpen. Een uniforme indeling over alle pagina’s heeft daarbij doorgaans de voorkeur. 

User Experience

De gebruikerservaring ofwel UX wordt voor een deel bepaald door de vormgeving, maar hier komen ook andere zaken bij kijken. Denk aan laadtijden, een responsive design en ook inhoudelijke aspecten zoals de schrijfstijl en een klantgerichte aanpak.

Bewust geen gebruiksvriendelijke website

Sommige sites zijn bewust verwarrend ingericht voor de gebruiker. Denk aan een abonnement opzeggen, waarbij de aanbieder probeert deze optie zoveel mogelijk te verbergen zonder de wet te overtreden. De aanbieder heeft er soms baat bij om de bezoeker tot een actie aan te zetten, zoals het klikken op een advertentie of het schrijven van een positieve recensie. Commerciële belangen kunnen daarmee soms zwaarder wegen dan de gebruiksvriendelijkheid.

Er is geen objectieve wijze van meten of een website prettig is om te gebruiken, met testpersonen en op basis van gebruikersstatistieken zal er wel een betrouwbaar beeld ontstaan van de gebruiksvriendelijkheid van een website.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close