Loader

Wat is End-of-life?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

End-Of-Life kan van toepassing zijn op mensenlevens, in dit geval gaat het over de levensduur van producten. EOL is een term die door verkopers gehanteerd wordt om het einde van het bruikbare leven van een product te bepalen. Dit betekent een productiestop, geen nieuwe onderdelen en geen officiële reparatie of ondersteuning. Wat is de betekenis van End-Of-Life en hoe gaan zowel consumenten als bedrijven hiermee om?

Definitie End-Of-Life

De meeste producten die bedrijven leveren worden op een gegeven moment vervangen door nieuwe producten. Denk aan nieuwe modellen auto’s of smartphones. Wanneer er een opvolger komt, betekent dit doorgaans niet direct het einde van het vorige product. Er zijn immers veel gebruikers die langer gebruik willen maken van het vorige model, en bij een gebrek aan het product liever een onderdeel laten vervangen dan een nieuw exemplaar aanschaffen. Daarom leveren veel producenten ondersteuning nadat de feitelijke productie ten einde is. Op het moment dat alle inspanningen van de oorspronkelijke leverancier gestaakt worden spreken we van End-Of-Life.

Hoe lang kun je met een product doen?

Een speeltje bij een Fastfood restaurant heeft doorgaans een kortere End-Of-Life dan een merkproduct bij de speelgoedwinkel. Industriële machines kunnen tientallen jaren service en onderhoud krijgen. Steeds meer producten worden door software aangestuurd. Een Android telefoon kan daarom twee End-Of-Life termijnen bezitten; één voor de Android software van Google en één voor de smartphone hardware van bijvoorbeeld Samsung.

Abandonware

Wat betreft software kan End-Of-Life een andere betekenis hebben. Zo is het mogelijk dat een software ontwikkelaar besluit om een programma niet verder te ontwikkelen, en hier geen ondersteuning meer voor biedt. Maar omdat het een digitaal product is zal het niet verslijten. Het is mogelijk dat software ontwikkelaars, die geen inkomsten meer zullen genereren uit hun verouderde producten, het kopiëren van deze software toestaan. In dit geval spreekt men van “Abandonware”, software of broncode die iedereen vrij mag gebruiken. Zo is OpenOffice gebaseerd op de code van StarOffice, een product van Sun Microsystems.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close