Loader

Wat is een Detailhandel?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Detailhandel staat voor de leveranciers van fysieke goederen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik aan consumenten. Deze sector kan worden onderverdeeld in diverse branches waaronder kleding, levensmiddelen, meubilair etc. Het is de laatste schakel in de keten van grondstof tot aan de eindconsument. Wat is Detailhandel en op welke wijze verschilt dit met Retail?

Definitie Detailhandel?

Hoewel de Engelse termen Retail en Wholesale, en de Nederlandse termen Detailhandel en Groothandel vaak als synoniem worden gebruikt, is dit niet geheel juist. Bij Retail worden ook diensten geteld, zoals het afsluiten van een hypotheek bij de bank of het boeken van een tour bij een reisbureau. Binnen een Detailhandel branche worden er strikt genomen alleen fysieke goederen geleverd. Een bedrijf in de Detailhandel behoort dus altijd tot de Retail sector, maar een Retailer valt niet per definitie onder de Detailhandel.

Schakels in de keten

Tussen grondstoffen en een eindproduct voor de consument kunnen zich veel schakels bevinden. Alleen de laatste schakel, waarbij een eindproduct verkocht wordt aan de consument, behoort tot de Detailhandel. Het kan zijn dat een bedrijf alle schakels in de keten vertegenwoordigd, denk aan IKEA die naast verkoop ook de productie in eigen beheer heeft. De verkoper is niet alleen het aanspreekpunt bij een financiële transactie, het is ook de hoofdverantwoordelijke partij voor afhandeling van de garantie of andere contractuele voorwaarden.

Business To Consumer

Niet alleen in webshops maar ook in fysieke winkels worden er in toenemende mate schakels weggenomen uit de keten. Zo openen merken die voorheen altijd via de retail producten verkochten nu ook eigen winkels. Denk aan een Nike Outlet of een Apple Store, merken die ook via andere kanalen producten aanbieden. Bij online marktplaatsen zoals Bol.com of Amazon.nl is het niet altijd duidelijk wie de werkelijke verkoper is. Het kan lijken alsof de webshop de leverancier is terwijl het in werkelijkheid een wederverkoper kan zijn.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close