Loader

Wat is Cursief?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Cursief staat voor een letter die schuin wordt geschreven. In print en digitaal is er een duidelijke helling te zien, waarmee het enigszins lijkt op een handgeschreven tekst. Deze vorm is een alternatief voor Romein, dit duidt op letters die rechtopstaand geschreven zijn. Wat is Cursief en voor welke toepassingen wordt deze schrijfwijze toegepast?

Definitie Cursief?

Om in een vloeiende beweging met een pen op papier te schrijven is het praktisch om letters licht te laten overhellen. Uit deze praktijk is Cursief schrift ontwikkeld. Bij Romeinse letters zal ieder karakter los staan, wanneer cursivering wordt toegepast zullen de karakters aan elkaar worden geschreven.

Cursivering digitaal

Op computers is er voor de schrijver geen verschil tussen rechtop of schuin schrijven, het typen wordt op dezelfde wijze uitgevoerd. De cursieve schrijfwijze wordt met name gebruikt om ergens nadruk op te leggen, of om een citaat weer te geven. In de gedrukte media worden schuine letters ook gebruikt om opinie columns te onderscheiden van nieuwsartikelen. Daar is de term cursiefje uit ontstaan.

Digitaal wordt cursieve tekst gemiddeld genomen wat langzamer gelezen dan Obliek schrift. Daarmee is het geen vervanging van rechtopstaande letters, het is meer een stijlvorm om een specifieke passage of woord te benadrukken. In gebruik verschilt het niet veel van aanhalingstekens of vetgedrukte letters. De meer algemene internationale term is Italic, zo wordt dit schrift ook vaak aangeduid in tekstverwerkers. In wetenschappelijke publicaties wordt het ook gebruikt om variabelen en grootheden aan te duiden.

Wat betekent Italiek of Obliek?

In de Cursief betekenis wordt uitgegaan van een uniek lettertype en een aparte schrijfwijze. Op computers worden deze letters niet altijd specifiek ontworpen. In dat geval zal het systeem de reguliere versie vervormen. Dan spreken we van Italiek of Obliek, een scheve versie van het standaard lettertype. Deze praktijk is overigens niet uniek voor het computertijdperk, al in het “loden tijdperk” werd gebruik gemaakt van deze methode.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close