Loader

Wat is een caption?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een caption is de tekst die onder een afbeelding staat op een webpagina, een tijdschrift of ander type media. In het Nederlands wordt het ‘onderschrift’ genoemd. Naast een beschrijving van de afbeelding wordt er vaak ook aanvullende informatie toegevoegd om context te geven aan de afbeelding. Wat is een caption en welke informatie moet hier vermeld worden?

Wat is caption?

In artikelen wordt veelal gebruik gemaakt van foto’s of illustraties. Deze afbeeldingen hebben een toegevoegde waarde. Hoewel een beeld meer zegt dan duizend woorden, is het niet altijd direct duidelijk wat er afgebeeld wordt en hoe dit in context staat met de rest van de pagina. Met een onderschrift kan aanvullende uitleg worden gegeven. Het is daarmee geen vervangende tekst, maar aanvullend. Niet iedereen leest pagina’s op dezelfde wijze. Sommige lezers kijken naar de koppen, lezen captions of bekijken de afbeeldingen voordat ze de rest van de tekst lezen. Door complimenterende informatie aan te bieden in verschillende vormen bereik je niet alleen een groter publiek, maar kun je de lezer ook langer boeien.

Hoe wordt een onderschrift opgesteld?

Er zijn een aantal basisvoorwaarden waar een goede caption aan moet voldoen:

  1. Het onderwerp moet duidelijk het onderwerp beschrijven zonder teveel in detail te treden.
  2. De tekst moet kort maar krachtig zijn.
  3. De relevantie van de afbeelding op het artikel wordt duidelijk gemaakt.
  4. De context biedt een meerwaarde voor de bezoeker.

Niet hetzelfde als Alt text

Op webpagina’s waar rekening gehouden wordt met personen die een visuele beperking hebben, of om andere redenen geen afbeelding kunnen of willen laden, kan een Alt text worden opgenomen. Dit is een alternatieve tekst die dient ter vervanging van de afbeelding en beschrijft deze afbeelding tot in detail. Dit is bij een caption niet nodig omdat er verondersteld wordt dat de bezoeker de afbeelding kan zien. Daarmee zijn captions niet hetzelfde als een Alt text.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close