Loader

Wat is break even?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Break even, of in de Nederlandse taal rentabiliteitsdrempel, is het moment dat een bedrijf geen verlies meer maakt, maar ook geen winst boekt. Wanneer alle kosten van de omzet worden afgetrokken is het saldo precies nul. Voor sommige organisaties kan deze situatie voldoende zijn, maar veel bedrijven gaan liever voor een winstmarge. Wat is break even en hoe belangrijk is het eigenlijk om winst te maken?

Wat is break even?

Iedere onderneming heeft uitgaven, en de meeste bedrijven genereren bij voorkeur ook inkomsten. Wanneer de uitgaven hoger liggen dan de kosten maak je verlies, andersom maak je winst. Wanneer de cijfers precies in balans zijn is er sprake van een rentabiliteitsdrempel. Voor commerciële bedrijven met winstoogmerk is dit geen voordelige situatie, voor non-profit organisaties kan dit juist ideaal zijn. Dat een organisatie geen winst maakt betekent overigens niet dat de directeur er armer van wordt, het DGA salaris valt namelijk onder de kosten die verrekend worden in het totaal. Van bedrijven met aandeelhouders wordt verwacht dat ze winst maken, veel andere ondernemingen zijn al gelukkig met een break even punt. In dit geval kan er wel sprake zijn van instabiliteit omdat er geen ‘appeltje voor de dorst’ overblijft.

BEP en BEA

Dit is niet een komisch duo van twee jolige dames, of twee heren in dameskleding, het zijn afkortingen die staan voor Break Even Point en Break Even Analysis. Door een analyse te maken van alle kosten en baten kan bepaald worden hoeveel omzet er gemaakt moet worden om het BEP te behalen. Dit is niet zo eenvoudig omdat er naast vaste kosten ook variabele kosten kunnen zijn, er staat nog een bestaande voorraad op de balans, of er worden investeringen gemaakt met een langere afschrijfperiode. Door strategisch kosten en baten te boeken kan het belastbaar inkomen beperkt worden. Op de break even wiki kun je meer lezen over dit onderwerp.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close