Loader

Wat is aspect-ratio?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Aspect-ratio staat voor beeldverhouding, het betreft een formule waarbij de breedte en hoogte wordt uitgedrukt in eenvoudige getallen. Met een aspect ratio calculator kunnen deze verhoudingen worden berekend. Met name door het toenemende gebruik van beeldschermen met afwijkende verhoudingen, kan het lastig worden voor content creators om hun materiaal op de juiste wijze in te delen. Wat is aspect-ratio en hoe kun je dit berekenen?

Wat is aspect-ratio?

Toen Instagram begon maakte ze gebruik van een vierkante verhouding voor foto’s. Dit was een aparte keuze, aangezien foto’s meestal rechthoekig zijn. Toch werd deze app enorm populair vanwege de destijds bijzondere filters en het toenemende aantal creatieve gebruikers. Sinds de overname van Facebook is Instagram uitgegroeid tot een volwaardig social media platform, nu worden er allerlei verhoudingen gebruikt waaronder 1:1, 1.91:1, 4:5, 9:16 en 16:9, afhankelijk van de toepassing en de oriëntatie van het scherm. Zo zien afbeeldingen en videoclips er op ieder scherm goed uit, tenminste wanneer de content hier op afgestemd is.

De aspect ratio formula

Met een aspect ratio calculator kan ieder visueel bestand worden teruggebracht naar de juiste formule. Zo is een 16MP afbeelding 4000 x 3000 pixels. Dit is een aspect-ratio van 4:3. Een 8MP afbeelding heeft 3456 x 2304 pixels. Dit is een aspect-ratio van … ook 4:3. Een Full HD videobeeld van 1920 x 1280 pixels heeft een verhouding van 16:9. De getallen worden dus teruggebracht naar de kleinst mogelijke deelsom.

Reponsive Design

Voor websites wordt vaak gebruik gemaakt van Responsive Design, een methode waarbij de indeling van webpagina’s dynamisch geschaald wordt voor optimale weergave op ieder scherm. Dit werkt goed voor tekst en dynamische vlakken, maar niet voor afbeeldingen en video. Die kunnen dan afgesneden worden of geschaald, afhankelijk van het beoogde resultaat. De beeldverhouding moet wel gelijk blijven, anders zullen de afbeeldingen uitgerekt of ingedrukt worden.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close