Loader

Wat is een Alt tag?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een alt tag is een alternatieve tekst die een element op de pagina beschrijft die onder specifieke condities niet zichtbaar is. Deze informatie kan zichtbaar of hoorbaar worden gemaakt voor gebruikers die de content niet kunnen bekijken, vanwege technische restricties of door een visuele beperking. Een alt tag is sinds HTML 2 toe te voegen aan websites, naast een hulpmiddel kan het ook van invloed zijn op de SEO waarde van een pagina. Wat is een alt tag en hoe moet je deze HTML markup op de juiste wijze toepassen?

Definitie Alt tag

Webpagina’s zullen doorgaans meerdere media types bevatten waarbij tekst en afbeeldingen de voornaamste twee soorten content zijn. Wanneer een afbeelding niet vertoond kan worden, of wanneer de gebruiker een visuele beperking heeft, kan met behulp van een alt tag in de HTML de visuele afbeelding in tekst worden beschreven. Deze beschrijving is standaard niet zichtbaar, door met de muis over de afbeelding te gaan of door gebruik te maken van een screenreader wordt de alternatieve tekst zichtbaar of hoorbaar gemaakt. Bij abstracte afbeeldingen kan het lastig zijn om een duidelijke alternatieve tekst te formuleren.

Alt tag SEO

Naast ondersteuning voor mensen met een visuele beperking wordt de alt tag ook voor SEO doeleinden gebruikt. Hoewel er vaak zichtbare ondertitels (captions) onder afbeeldingen worden toegevoegd, worden deze door de webcrawlers niet altijd met elkaar in verband gebracht. Daarnaast is de ondertitel lang niet altijd beschrijvend. Door afbeeldingen in woorden te beschrijven kan het zoekalgoritme deze informatie gebruiken om de ranking in de zoekresultaten te bepalen.

Tribute of tag?

Hoewel er doorgaans gesproken wordt over “alt tag” is de officiële term “alt attribute”. Daarnaast is het ook niet hetzelfde als een tooltip. Webdesigners kunnen de functionaliteit in praktijk testen door gebruik te maken van screenreaders, om zo de situatie voor mensen met een beperking te simuleren.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close