Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Informeren betekent zowel inlichtingen inwinnen als inlichtingen verstrekken. In het laatste decennium van de twintigste eeuw is de wijze waarop informatie gedeeld wordt enorm veranderd door de opkomst van het internet. Wat is Informeren en op welke wijze heeft het internet informatiegaring veranderd?

Wat is Informeren?

De betekenis van Informeren is eigenlijk heel dubbel. Enerzijds kun je uitgaan van de persoon die op zoek is naar informatie, anderzijds kan het ook gaan om de persoon die informatie verstrekt. Dit geeft direct aan dat Informeren veel overeenkomsten vertoont met communiceren. Er is sprake van een zender en een ontvanger. Wanneer informatie niet juist is, of op een onduidelijke wijze wordt overgebracht, ontstaat er desinformatie. Dit is van groot belang in de marketing sector, waar de lijn tussen objectieve feiten en subjectieve opinies niet altijd even duidelijk is.

Informatie via internet

Dankzij internet en zoekmachines als Google is het opvragen en consumeren van informatie eenvoudiger dan ooit geworden. Internetgebruikers kunnen zich laten Informeren over allerlei onderwerpen, van het laatste wereldnieuws tot aan productinformatie. Deze zoektocht naar informatie heeft Google tot één van de grootste bedrijven ter wereld gemaakt. Niet zozeer de zoekmachine, maar de mogelijkheid om doelgericht te adverteren via verschillende kanalen. De grens tussen informatie en manipulatie kan door het misbruik van algoritmen onduidelijk zijn, met name Facebook wordt bekritiseerd omdat ze kwetsende berichten of foutieve informatie zonder voldoende controle op hun platform toelaten.

Fake News

Aan het begin van de 21e eeuw ontstond een nieuw fenomeen genaamd ‘Fake News’ of in het Nederlands ‘Nep Nieuws’. In eerste instantie werden hierbij berichten van sites als ‘The Onion’ of ‘De Speld’ bedoeld, bewust vervalste nieuwsartikelen met een satirische knipoog naar de dagelijkse actualiteit. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten werd deze term ook vaak gebruikt om desinformatie over de presidentskandidaten te beschrijven. Met name Donald Trump verwijst vaak naar ‘Fake News’ wanneer het negatieve berichtgeving omtrent zijn persoon betreft. Fox News wordt mede door de subjectieve berichtgeving en de gelijksoortige naamstelling regelmatig als ‘Fake News’ zender bestempeld. Vanuit Rusland zou bewust nepnieuws verspreid worden om buitenlandse regeringen te ondermijnen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z