Ben jij klaar om écht grip op je doelgroep te krijgen? Lees verder en ontdek wat een buyer persona is, welke voordelen het biedt en hoe je er zelf een maakt.

In dit artikel gaan we in op:

 • Wat een buyer persona is
 • Waarom ook jij er een nodig hebt
 • Voorbeeld persona en buyer persona template

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een weergave – een soort biografie – van jouw ideale doelgroep, gebaseerd op data en onderzoek. Het is de persoon die je zou omschrijven wanneer je jouw perfecte klant omschrijft.

Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat een buyer persona geen individueel persoon bevat, maar een soort dwarsdoorsnede van je doelgroep. Marketing specialisten hebben het wel over een composiet weergave van je doelgroep. Een composiet is een samengesteld materiaal, opgebouwd uit verschillende materialen. Op eenzelfde manier is een buyer persona een ideaal klantprofiel, opgebouwd uit onderdelen en inzichten die je van andere klanten hebt opgedaan, zoals:

 • Leeftijd
 • Hobbies en interesses
 • Beroep
 • Gezinssituatie
 • Grootste uitdagingen in het dagelijks leven
 • Etc.

Enkel voorbeelden maken het straks nog wat duidelijker wat een buyer persona is. Eerst willen we even stil staan bij de vraag waarom buyer persona’s gebruikt worden in moderne marketingcampagnes.

Waarom zou je een buyer persona gebruiken?

Buyer persona’s helpen je om je (toekomstige) klanten beter te begrijpen. Dat helpt je om effectievere campagnes en landingspagina’s te maken. Een goede buyer persona helpt je namelijk om in te spelen op belangrijke zaken als:

 • De favoriete social media kanalen van je doelgroep
 • Welke weg je persona volgt om aan informatie te komen
 • Angsten en onzekerheden die je doelgroep weerhouden om tot actie over te gaan
 • Wensen die je doelgroep wil vervullen
 • Vragen waar je persona een antwoord op zoekt en informatie die waardevol is

Dit helpt je om conversie drempels weg te nemen door op een landingspagina de juiste zekerheid te bieden. Het maakt het eenvoudiger om producten, content en campagnes te ontwikkelen die je doelgroep aanspreken, hun aandacht trekken en ook nog eens de juiste snaar weten te raken.

Een buyer persona helpt je – kortom – om je website, content en campagnes optimaal op je doelgroep af te stemmen. Dat is niet voor niets een belangrijk onderdeel binnen conversie optimalisatie  en zorgt voor een betere band met je doelgroep en meer conversies.

Een buyer persona geeft je inzicht in wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Het is een handvat dat je bij al je marketingacties kunt gebruiken om te controleren of je daar optimaal op inspeelt. En hoe beter jij weet te matchen met de verwachtingen en belevingswereld van je doelgroep, hoe groter de kans dat die doelgroep bij jou converteert.

Een voorbeeld van een buyer persona

Stel dat je software aanbiedt die mensen helpt om grip te krijgen op de persoonlijke boekhouding en uitgaven. Je wilt je specifiek richten op particulieren, om niet de concurrentie aan te gaan met de grote boekhoudpakketten voor de zakelijke markt.

In plaats daarvan helpt jouw pakket mensen om financieel gezonder te worden. Bovendien maak je het gemakkelijk om de jaarlijkse belastingaangifte te doen, zonder daarvoor een dure belastingconsulent in te huren.

Je pakket bestaat uit een online omgeving, gekoppeld met een app die het gemakkelijk maakt om bankuitgaven te koppelen en bonnetjes op te slaan. Daardoor is het wel belangrijk dat je gebruikers comfortabel genoeg zijn met technologie om er gebruik van te maken.

Hoe zou de buyer persona van dit product eruit kunnen zien?

De buyer persona voor een persoonlijke financiële assistent app

Naam: Financieel-vrije Flora / Floris

Allereerst geef je jouw buyer persona een naam. Veel bedrijven kiezen hier een naam die gemakkelijk te onthouden is en meteen een beeld geeft van de kernwens van de persona.

Leeftijd: 32.

Dit is goed te baseren op data van je bestaande klanten.

Woonplaats: Randstad, in een appartement in de stad

Opleidingsniveau: HBO / WO

Inkomen: bovenmodaal

Burgerlijke staat: samenwonend

Favoriete sociale medium: Instagram

Hobbies en interesses: reizen, fotografie, tuinieren

Wensen en uitdagingen:

 • Moeite om geld te sparen
 • Bezorgd over financiële toekomst
 • Zou graag een huis met tuin kunnen kopen
 • Het gevoel geld te laten liggen bij de jaarlijkse belastingaangifte

Flora is een echte, stadse young professional. Ze geniet van het stadse leven en het appartement dat ze huurt met haar vriend Floris. Toch beginnen ze zich langzaam ook wat meer zorgen te maken over hun toekomst. Ze zouden graag een huis kopen waar ruimte is voor het uitoefenen van de gemeenschappelijke hobby: tuinieren. Omdat geen van beide echt goed is in sparen of financiën, zoeken ze daarom op internet naar tips om meer vermogen op te bouwen. Ook zoeken ze naar informatie over hoe dat nu zit met een hypotheek en beginnen ze verschillende influencers te volgen op Instagram die financiële tips delen.

Klinkt als de ideale doelgroep voor een boekhoud- en budgetteringsapp nietwaar? Het mooie hieraan is dat er waarschijnlijk talloze Flora’s en Florissen zijn die financieel sterker willen worden, waar jouw product bij kan helpen. En hoewel die natuurlijk niet allemaal een identiek profiel hebben, heb je dankzij de buyer persona wel een idee van wat deze mensen belangrijk vinden.

Onze fictionele startup kan deze biografie op een groot vel uittekenen, extra informatie toevoegen, Flora en Floris zelfs een gezicht geven en dit als complete buyer persona aan de muur van het kantoor hangen. Op die manier heb je elke dag weer scherp voor wie je content en campagnes maakt.

Buyer persona template: de stappen om in te vullen

Goed, nu je een beeld hebt van wat buyer persona’s zijn en waarom ze belangrijk zijn, wordt het tijd om je eigen persona samen te stellen. De stappen hieronder kun je gebruiken als leidraad: een template voor je buyer persona.

1. Demografische gegevens

Begin bij de basics met de demografische gegevens van je persona. Naam, leeftijd, inkomen, (soort) baan, woonplek. Is je doelgroep alleenstaand of getrouwd, zijn er kinderen of is er de wens daartoe?

2. Wat vindt deze persoon belangrijk?

Verzamel de dromen en wensen van je doelgroep. Waar wil hij of zij naartoe groeien? Wat zijn gekoesterde toekomstdromen? Je kunt dit op basis van aannames invullen, maar veel sterker is om onderzoek te doen door in gesprek te gaan met je doelgroep, enquêtes te houden of diepte interviews  te organiseren.

3. Problemen en angsten

Wat vreest je persona wanneer de doelen en dromen niet bereikt worden? Welke drempels liggen er op de weg tussen waar deze persoon nu is en waar ze zou willen zijn? Ook dit zijn zaken waar je achter komt door vooral met je doelgroep in gesprek te gaan, maar je kunt ook onderzoeken waar mensen naar Googelen en welke vragen ze online stellen.

4. Informatiekanalen

Hoe komt jouw buyer persona aan informatie? Waar start deze persoon zijn zoektocht en waar vraagt hij om hulp? Op welke kanalen zoekt hij naar inspiratie of specialisten die tips delen die inspelen op zijn uitdagingen?

Verder kun je een buyer persona zo compleet maken als je zelf wilt. Zie het als een Facebookprofiel, waarin je zoveel informatie kunt delen als je zelf wilt. Door de persona – net als de persoonlijke pagina op Facebook – te verrijken met zaken die jouw persona leuk vindt (foto’s van favoriete producten, artikelen die ze interessant vindt) breng je de persona nog meer tot leven.

Veel gestelde vragen over buyer persona’s

Wat staat er in een buyer persona?

In een buyer persona staat informatie over jouw (ideale) doelgroep, die je helpt die doelgroep beter te leren kennen. Er staat dus informatie in die jouw doelgroep een gezicht geeft, van demografische gegevens tot interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Een buyer persona stel je op door je huidige doelgroep te onderzoeken. Welke gegevens kun je uit je bestaande klantenbestand halen? Ga ook met je klanten in gesprek en probeer zoveel mogelijk te achterhalen van wat hen drijft. Vervolgens vul je de buyer persona stappen in zoals in de template in dit artikel.

Een buyer persona gebruiken doe je om jezelf makkelijker in je doelgroep te kunnen verplaatsen. Het helpt je om bij de content die je maakt en de campagnes die je opzet te onthouden dat je het voor die doelgroep doet, zodat je redeneert vanuit wat zij belangrijk vinden.

Meer weten over buyer persona’s?
Buyer persona handleiding Buyer persona handleiding