Loader

Wat is social media?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Social media is een interactieve vorm van computertechnologie die een laagdrempelige manier geeft om informatie te delen met een grote groep internetgebruikers. Naast privé personen wordt social media ook gebruikt door bedrijven en andere organisaties om informatie te delen en interactie tot stand te brengen. Wat is social media en hoe verschilt marketing via deze diensten met andere kanalen?

Definitie social media

Via de vele online social media diensten is het mogelijk om persoonlijke verhalen, interessante links naar andere pagina’s en commerciële boodschappen te delen met een groot publiek. De dienstverleners faciliteren de gebruikers om zelf content te creëren en te delen. Er zijn enorm veel social media diensten die naast overlappende functionaliteit ook unieke opties bieden. Populaire sociale media diensten zijn o.a.:

Overeenkomstige functies zijn bijvoorbeeld het maken van een persoonlijk profiel, communiceren met andere gebruikers, het delen van content, een waardering geven en andere leden volgen. Daarnaast proberen de verschillende diensten zich te onderscheiden door bijvoorbeeld een specifieke doelgroep aan te spreken (VK lijkt op Facebook maar dan voor Rusland), visuele informatie te delen (Instagram en Pinterest) of zakelijke relaties te onderhouden (LinkedIn).

Gratis in ruil voor data

Alle bekende social media diensten zijn gratis te gebruiken, het inkomstenmodel is vrijwel altijd gebruikersinformatie verzamelen. Zo kunnen adverteerders zeer gericht hun doelgroep bereiken. De inbreuk op privacy is een terugkerende kritiek op deze diensten, met name marktleider Facebook is het mikpunt van negatieve berichtgeving rondom schending van privacy.

Online marketing via social media

Een online strategie via social media kanalen wijkt af van normaal adverteren. De interactie met gebruikers is van groter belang, er ligt ook een veel grotere nadruk op persoonlijke aanbevelingen. Hierbij wordt vaak gebruikt gemaakt van zogenaamde “influencers” met een groot aantal volgers die producten en diensten aanprijzen. De grens tussen reclame en persoonlijke aanbevelingen is hierbij lang niet altijd duidelijk.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close