Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

META tags zijn beschrijvende elementen in de HTML code van een webpagina die voor de bezoeker niet zichtbaar zijn. Een metatag kan gebruikt worden om de titel van een pagina zichtbaar te maken in de zoekresultaten, het is ook mogelijk om een pagina juist onzichtbaar te maken voor zoekmachines aan de hand van META tags. Wat zijn META tags en wat is het huidige belang voor zoekmachine optimalisatie?

Definitie META tags

Een metatag maakt onderdeel uit van de HTML code in een website. Het kan een zoekmachine informatie geven over een pagina zoals de titel van een pagina, maar ook over de inhoud van de pagina. Door META data in te stellen kan een beschrijving worden gegeven van de informatie op die pagina, die de zoekmachines helpt de pagina beter te begrijpen. META tags kunnen ook gebruikt worden om de zoekmachines instructies te geven over hoe de website te crawlen. De nofollow metatag is hier een bekend voorbeeld van, deze tag is alleen voor zoekmachines interessant is. Deze tag geeft aan dat webcrawlers deze pagina kunnen overslaan, en dat deze pagina’s niet hoeven te verschijnen in de zoekresultaten. Denk aan een download pagina met grote bestanden die bestemd is voor een selecte groep, of twee pagina’s op hetzelfde domein die elkaar beconcurreren in de zoekresultaten. 

Google houdt bij indexatie van de website rekening met deze elementen, maar nemen dit niet 1 op 1 overgenomen. Zo wordt de titel informatie doorgaans geheel overgenomen en META omschrijvingen slechts in sommige situaties. Of dofollow en nofollow volledig worden gehandhaafd door Google is niet ieder SEO bureau het over eens. In praktijk wordt doorgaans alle aanbevolen tags op te nemen in de HTML code onder het mom van “baat het niet dan schaadt het niet”.

SEO META keywords

META tags in de vorm van META keywords hebben als doel een pagina hoger te laten scoren in een zoekmachine, maar door misbruik maken de meeste search engines hier geen gebruik meer van. In het verleden werden META keywords gebruikt om webpagina’s te indexeren. Op basis van deze META data kan het zoekalgoritme snel bepalen waar de pagina over gaat. Deze functie werd misbruikt om kunstmatig een hogere positie in de zoekresultaten te behalen door populaire zoekwoorden in de META data op te nemen. Als resultaat daarvan heeft Google besloten SEO META keywords compleet te negeren in de ranking van webpagina’s.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z