Loader

Wat is Over optimalisatie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Bij over optimalisatie is er sprake van overmatige zoekmachine optimalisatie. Er wordt zoveel aandacht besteed aan de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google dat de kwaliteit van de pagina en/of de gebruikerservaring hieronder te lijden heeft. Bij over optimalisatie bestaat de kans dat SEO methoden juist averechts uitpakken met een lagere ranking in de zoekmachines als gevolg.

Definitie optimalisatie

Met miljoenen websites en nog veel meer afzonderlijke pagina’s op het wereldwijde web kan het een flinke uitdaging zijn om op de eerste pagina van de zoekresultaten te belanden, laat staan op de eerste positie. Er zijn pakweg tweehonderd criteria waar het Google algoritme rekening mee houdt bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten. Bij over optimalisatie wordt SEO op een dergelijke schaal toegepast dat de kwaliteit van de pagina eronder te lijden heeft.

Wanneer is een pagina teveel geoptimaliseerd?

Het gebruik van relevante zoekwoorden of zoektermen helpt de vindbaarheid te verhogen. Wanneer deze woorden te vaak voorkomen in de tekst zal de pagina niet meer prettig zijn om te lezen. Datzelfde geldt voor H-titels, afbeeldingen, infographics, links naar andere pagina’s etc. In de strijd om de eerste positie in Google te verwerven werden pagina’s steeds vaker ontworpen voor het zoekmachine algoritme, en steeds minder voor de bezoekers. Daarmee liep de kwaliteit van de pagina’s terug, en daarmee ook de kwaliteit van de zoekresultaten. Met de Panda update in 2011 werd over optimalisatie aangepakt met als doel de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren voor echte mensen.

Ontwerpen voor de bezoeker

Hoewel er nog steeds gebruik wordt gemaakt van SEO methoden die specifiek als doel hebben om hoger te scoren in zoekmachines, wordt aanbevolen om een meer holistische methode van webdesign na te streven. Het gaat niet meer om losse SEO trucs maar om het geheel, alle elementen op de pagina spelen een rol in de beleving. Door uit te gaan van de kwaliteit voor de bezoeker zal de pagina vanzelf geoptimaliseerd worden. De focus op kunstmatige intelligentie en de feitelijke relevantie van een pagina stelt een goede ervaring voor de bezoeker als hoogste prioriteit.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close