Voordat je een campagne gaat instellen op Facebook, is het een goed idee om na te denken welke visuele ondersteuningen je daarbij nodig hebt. Welke vaste Facebook afmetingen zijn er zoal en welke gebruik je wanneer? 

In dit artikel gaan we in op: 

 • Wat we bedoelen met Facebook afmetingen 
 • Waarom ze van belang zijn 
 • Een overzicht van Facebook afmetingen 

Wat zijn Facebook afmetingen?

Facebook afmetingen zijn de vaste afmetingen van beelden die op Facebook worden geplaatst. Voor elke plek waar een afbeelding kan komen – van een coverfoto tot een foto in een post – heeft Facebook namelijk vaste dimensies.  

Het is belangrijk dat je er zelf rekening mee houdt dat de foto die je uploadt goed in die dimensies past zodat hij goed tot zijn recht komt. Bovendien bespaar je jezelf veel irritaties bij het instellen van je campagnes, door vooraf te zorgen dat je beelden van de juiste afmetingen klaar hebt liggen.  

Waarom Facebook afmetingen van belang zijn

Er is al zoveel om rekening mee te houden bij het kiezen van je afbeeldingen voor social media campagnes. Van het copyright recht tot voldoende kwaliteit en of ze wel voldoen aan de huisstijl.

Waarom moet je je dan ook nog druk maken om de afmetingen van de afbeeldingen die je op Facebook gebruikt? Daar zijn een aantal argumenten voor:

 • Voorkom vervorming van je foto’s. Je hebt vast wel eens gezien wat er met die mooie foto die je had uitgezocht wanneer hij in de door Facebook bedachte afmetingen van je cover foto wordt geduwd. Er wordt een deel van je foto afgeknipt, of doordat de dimensies worden opgerekt vervagen de pixels.
 • Meer engagement doordat je foto’s mooi tot hun recht komen en zo verschijnen als je voor ogen hebt.
 • Zekerheid dat je boodschap overkomt doordat niet net het verkeerde deel van je afbeelding wordt afgesneden.

Een overzicht van Facebook afmetingen

Facebook draait al een tijdje mee in social media landschap. In de loop der tijd zijn de Facebook afmetingen nogal eens aangepast. Dat is dus iets om je te realiseren en rekening mee te houden: het kan zijn dat de belangrijkste afbeeldingen zomaar weer aangepast moeten worden omdat Facebook besluit de afmetingen aan te passen. 

Kies er altijd voor om hoogwaardige, kwalitatief goede afbeeldingen te gebruiken en zorg dat verder alles klopt. Dan maak je je afbeeldingen strategie op Facebook zo toekomstbestendig mogelijk.  

Facebook profielfoto  

Een van je belangrijkste Facebook visuals is natuurlijk je profielfoto. Op je persoonlijke profiel is dat meestal een foto van je zelf, bedrijfspagina’s kiezen vaak voor het bedrijfslogo. 

Extra belangrijk natuurlijk om ervoor te zorgen dat die goed tot zijn recht komt en niet vervormd of afgesneden wordt.  

De Facebook profielfoto afmetingen:  

 • Desktop: 170 x 170 pxs 
 • Mobiel: 128 x 128 pxs 

Dat betekent dat je hier moet kiezen voor een vierkante foto van ten minste 170 x 170 pxs om de beste kwaliteit te realiseren. 

Facebook omslagfoto (cover foto) 

Ook de omslagfoto – of coverfoto – is een belangrijk sfeerbeeld voor je Facebook aanwezigheid. Het is het beeld dat bovenaan je persoonlijke pagina of bedrijfspagina verschijnt.  

Kies hier voor een sterk sfeerbeeld dat laat zien waar jouw bedrijf voor staat, of dat je product of dienst op een heldere manier laat zien.  

Om dit beeld zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, houd je rekening met de volgende afmetingen en richtlijnen:  

 • Minimum afmeting: 400 x 150 pxs 
 • File grootte: minder dan 100 KB 
 • Desktop: 820 x 312 pxs  
 • Mobiel: 640 x 360 pxs 
 • Kies voor JPG of PNG 
 • Voorkom slepen om de foto te herpositioneren wanneer je hem hebt geüpload 

Facebook tijdlijn foto afmetingen 

Facebook past de afmetingen van je foto’s automatisch aan wanneer die in je tijdlijn verschijnen. Om vervorming en lage laadtijden te voorkomen kun je daarom het beste rekening houden met de volgende afmetingen:  

 • Aanbevolen afmeting: 1200 x 630 pxs 
 • Minimale afmetingen: 600 x 315 pxs 

Belangrijk is om de ratio van 1,9:1 in je achterhoofd te houden: afbeeldingen in de tijdlijn worden 1,9 keer zo lang als hoog weergegeven.  

Daar moet wel bij worden opgemerkt dat in een carrousel de afmetingen 1:1 zijn en de optimale afmetingen 1200 x 1200 pxs.

Facebook advertentie afmetingen

Er zijn verschillende vormen om te adverteren op Facebook. Voordat je jouw campagnes hiervoor gaat inrichten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de benodigde afmetingen en te zorgen dat je hier goed beeld voor beschikbaar hebt.  

Op die manier zorg je ervoor dat je bij het opstellen van je Facebook campagne alle puzzelstukjes klaar hebt liggen en hoef je niet op stel en sprong nog op zoek naar passend beeld. Dit zijn de belangrijkste formaten:  

 • Facebook tijdlijn advertentie afmetingen: 1080 x 1080 pxs, minimaal 600 x 600, met een maximale bestandsgrootte van 30 MB. 
 • Rechterkolom advertenties: 1080 x 1080 pxs is ideaal, maar het minimum dat je nodig hebt is 254 x 133 pxs.  
 • Instant articles: maximaal 30 MB met een ideale afmeting van 1080 x 1080 pxs. 
 • Marktplaats advertenties: 1080 x 1080 pxs met een maximum van 30 MB. 
 • Gesponosorde berichten: minimaal 600 x 600 pxs met een ideale afmeting van 1080 x 1080. 
 • Messenger inbox advertenties: minimaal 254 x 133 pxs, maar ideaal is 1080 x 1080 met een ratio van 1:1. Maximum grootte is 30 MB. 
 •  Stories advertenties: een ratio van 9:16 met een minimum wijdte van 500 pixels.  

Zoals je ziet geldt voor veel Facebook afmetingen een ratio van 1:1 met een ideaal van 1080 x 1080. Belangrijk is om in ieder geval te kiezen voor afbeeldingen van hoge kwaliteit, om ervoor te zorgen dat hij scherp en duidelijk wordt weergegeven.

Meer weten over Social? We hebben een hele Social kennisbank voor je. Allemaal handige artikelen met bruikbare informatie die onze specialisten met alle liefde delen met de wereld!

Veel gestelde vragen over Facebook afmetingen

Welk formaat gebruik je voor Facebook?

Welk formaat je voor Facebook gebruikt verschilt per type advertentie of post. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste formaten. De meeste formaten hebben een verhouding van 1:1 of 1,9:1 en een maximale grootte van 30 MB.

Je profielfoto moet minimaal 170 x 170 pxs zijn, want dat is de grootst mogelijke vertoning van een profielfoto op desktop. Verder is het belangrijk om te kiezen voor een hoge resolutie en kwaliteit foto, zodat je zeker kunt zijn van een scherpe weergave.  

Welk formaat je gebruikt voor social media posts en advertenties verschilt per medium en keuze. Vaak gaat het om een verhouding van 1:1 (vierkant) of 1,9:1 (langer dan hoog). Door rekening te houden met de gevraagde afmetingen, voorkom je dat ze worden opgerekt of vervormd.  

Meer weten over Facebook afmetingen?
Facebook afmetingen Facebook afmetingen