Omdat uitgebreide tekstadvertenties een groot deel uitmaakten van het Google Ads landschap, staan we hieronder stil bij de opkomst en ondergang van deze advertentievorm.

In dit artikel gaan we in op:

  1. Wat waren uitgebreide tekstadvertenties?
  2. De vervanger van uitgebreide tekst ads
  3. Wat betekent dit voor jou?

Wat waren uitgebreide tekstadvertenties?

Uitgebreide tekstadvertenties werden in 2016 door Google geïntroduceerd. Ze waren een advertentievorm die meer ruimte voor informatie bood aan de adverteerder. Uitgebreide tekstadvertenties gaven namelijk de ruimte voor:

  1. 3 kopvelden die naast elkaar werden getoond, gescheiden door een verticale streep. Afhankelijk van de grootte van het scherm kon de kop doorlopen op een tweede regel en de derde kop werd vaker getoond op een breder scherm.
  2. 2 beschrijvingsvelden waardoor je nog meer controle had over de boodschap van je advertentie.
  3. 2 padvelden voor de zichtbare URL waardoor je aan klanten extra duidelijk kon maken waar ze terecht zouden komen door op de advertentie te klikken.

Uitgebreide tekstadvertenties zijn dus geïntroduceerd om advertenties meer ruimte voor informatie te geven, waardoor ze ook meer ruimte in de SERP gingen innemen. Dat betekent dat ze beter gingen opvallen, maar ook ruimte van de organische resultaten onder druk zetten.
In juni 2022 werden uitgebreide tekstadvertenties op hun beurt dus ook weer vervangen, door responsieve tekstadvertenties.
Overigens betekent dat niet dat je ze direct niet meer zult tegenkomen. Op de website van Google staat namelijk te lezen dat het sinds eind juni 2022 niet langer mogelijk is om nieuwe uitgebreide tekstadvertenties te maken, maar dat bestaande ads nog steeds vertoond blijven worden. Ook kun je nog steeds rapporten over deze advertenties bekijken en ze onderbreken, hervatten of verwijderen.

Je kunt dit type advertentie dus nog altijd tegenkomen in de SERP, maar dat zal steeds minder worden. Doordat adverteerders in Google Ads doorlopend bezig zijn hun campagnes te optimaliseren, is de verwachting dat uitgebreide tekstadvertenties vanzelf meer en meer uit SERP-beeld zullen verdwijnen.

Veel van de basis van uitgebreide tekstadvertenties bleef overigens behouden. Zoals het werken met meerdere koppen en beschrijvingen en de padvelden voor de zichtbare URL.

De vervanger van uitgebreide tekstadvertenties

Uitgebreide tekstadvertenties zijn in de zomer van 2022 op hun beurt dus ook weer vervangen. Google Ads introduceerde namelijk responsieve ads, waarmee het voor gebruikers nog makkelijker wordt gemaakt om te adverteren binnen Google.

Het belangrijkste verschil zit hem in het testen van verschillende advertenties. Bij uitgebreide tekstadvertenties maakte je advertentieteksten voor elke (statische) variatie die je wilde vertonen. Dat betekende dus dat je een aparte uitgebreide ad moest maken voor iedere combinatie van koppen en beschrijvingen die je wilde testen.

In de nieuwe (responsieve) situatie geef je in één keer meerdere koppen (max 15) en beschrijvingen (max 4) instellen. Google Ads husselt die vervolgens automatisch door elkaar bij het vertonen van je advertenties, zodat er automatisch verschillende combinaties worden getest. Uiteraard “leert” Ads vervolgens welke combinatie het beste presenteert, waarna die steeds vaker getoond zal worden terwijl de andere versies worden uitgefaseerd.

Daarmee krijg je dus een soort uitgebreide tekstadvertenties op steroïden: automatische test Google voor jou talloze variaties op je advertentie om te ontdekken welke het meeste resultaat boekt. Hoe meer input je aan de voorkant geeft, hoe meer Google Ads kan testen en hoe beter de uiteindelijke resultaten zullen zijn.

Wat betekent het vervangen van uitgebreide tekstadvertenties voor jou?

Het is altijd spannend wanneer Google weer eens een wijziging doorvoert. Of het nu gaat om een nieuwe algoritme update die de SEO wereld op zijn kop zet, de overstap van Universal Analytics naar GA4, of het vervangen van uitgebreide tekstadvertenties.

Belangrijk om te onthouden is dat Google altijd de gebruikers voorop heeft staan, dus dat je er over het algemeen van uit kunt gaan dat een aanpassing in jouw voordeel werkt. Het is immers in het voordeel van Google om gebruikers een zo goed mogelijke ervaring te bieden, maar ook om jouw beste advertenties te vertonen. Die zorgen immers voor het meeste conversies en leveren dus de meeste inkomsten op voor jou en Google.

Toch zijn er natuurlijk kanttekeningen te plaatsen bij de vervanging van uitgebreide tekstadvertenties, zoals voor iedere aanpassing geldt. Dit zijn de belangrijkste:

  1. Met uitgebreide tekstadvertenties had je meer controle over de uiteindelijke vertoning van je ads. Het was weliswaar veel werk om alle gewenste variaties in te stellen, maar niet iedereen zal het prettig vinden om dit uit handen te geven aan Google Ads.
  2. De controle die je wel hebt is zeer beperkt: voor veel mensen voelt het daarom alsof Google steeds meer de volledige controle van het advertentie proces overneemt.
  3. Wanneer hetzelfde algoritme voor iedere adverteerder optimaliseert op de beste prestaties, is het moeilijk om nog echt verschil te maken. Google Ads zal immers even hard haar best doen om de best mogelijke advertentie van je concurrent te vertonen als voor jou.

Uiteindelijk kun je heel veel vinden van de overgang van uitgebreide tekstadvertenties naar responsieve ads: ze zijn er nu eenmaal dus je bent erop aangewezen. Want hoewel je die oude vertrouwde uitgebreide tekst ads nog wel kunt analyseren en aan- en uitzetten, kun je ze niet meer aanpassen of nieuwe maken. De toekomst is dus hoe dan ook responsief. Tot de volgende Google Ads update tenminste.

Meer weten over SEA? We hebben een hele SEA kennisbank voor je. Allemaal handige artikelen met bruikbare informatie die onze specialisten met alle liefde delen met de wereld!

Veel gestelde vragen over uitgebreide tekstadvertenties

Wat zijn expanded text ads?

Expanded text ads – uitgebreide tekstadvertenties – waren advertenties binnen de zoekresultaten van Google waar adverteerders meer tekst en informatie in kwijt konden dan voorheen. Inmiddels zijn expanded text ads weer vervangen.

Een responsive ad is de opvolger van de expanded text ad binnen het advertentieplatform Google Ads. Zo’n responsive ad genereert – op basis van input door de gebruiker – verschillende combinaties voor een advertentie om te testen welke het beste werkt.

Een tekstadvertentie is de meest basic vorm van advertenties binnen het Google netwerk. Het zijn de klikbare koppen met een beschrijving en daarboven dikgedrukt het woord advertentie die in de zoekresultaten verschijnen wanneer je een opdracht uitvoert.

Meer weten over uitgebreide tekstadvertenties?
Uitgebreide tekstadvertenties Uitgebreide tekstadvertenties