Ontdek wat een social media algoritme is en hoe je die in verschillende social media kanalen naar je hand kunt zetten zodat je content beter gezien wordt.
In dit artikel gaan we in op:
Een social media algoritme is een set van regels en factoren (ook wel ranking signals genoemd) die bepalen in welke volgorde een social media platform content vertoont aan haar gebruikers. Het algoritme is erop gericht om content met een grotere kans op interacties (likes en shares) hoger de feed van de gebruiker te laten zien.
Dat betekent dat zo’n algoritme ervoor zorgt dat geen twee feeds of tijdlijnen ooit hetzelfde zijn. Zelfs gebruikers die precies dezelfde accounts volgen en op precies dezelfde tijd inloggen, zullen – op basis van hun gedrag in het verleden – niet dezelfde content in dezelfde volgorde te zien krijgen.
De bedoeling van een social media algoritme is dus om zoveel mogelijk interactie op te wekken. Voor het social media kanaal is dat interessant, want het vergroot de kans dat de gebruiker meer tijd op het platform doorbrengt. Maar wat betekent het voor jou, wanneer het je doel is om jouw content zo goed mogelijk zichtbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen?
Social media algoritmes werken op basis van machine learning. Hoewel ieder social media platform haar eigen algoritme heeft, werken ze in de praktijk vergelijkbaar: door signalen die de gebruiker zelf geeft, leer het algoritme steeds beter wat die gebruiker leuk vindt en wordt de feed steeds beter op hem of haar afgestemd.
Dat doet het algoritme op basis van ranking signals, oftewel signalen van de gebruiker en de content die het algoritme helpen om de waarde en relevantie van ieder stuk content te bepalen.
Met andere woorden: hoe actiever jij bent op een social media platform, hoe beter het algoritme werkt, waardoor jij beter wordt verleid om nog meer tijd op het platform door te brengen.
Dat is de kracht van social media. En het is ook waarom het zo belangrijk is om rekening te houden met deze algoritmes. Want wanneer je bloed, zweet en tranen hebt gestoken in het ontwikkelen van jouw social media strategie, wil je natuurlijk wel de kans dat jouw content gezien wordt zo groot mogelijk maken.
Zoals gezegd heeft ieder social media platform een eigen, uniek algoritme. Logisch, want ieder platform heeft een eigen focus – bijvoorbeeld qua type content of gebruiker, of de manier waarop je zelf interactie hebt met het platform – waardoor het zich onderscheidt van de rest.
Daarom leggen we hieronder uit hoe de algoritmes van 5 populaire social media werken. Hopelijk krijg je daardoor meer inzicht in waar je op moet letten en hoe zo’n algoritme in elkaar steekt.
Hierbij moet worden opgemerkt dat het volledige algoritme van een social media platform alleen bekend is bij het platform zelf. Vergelijkbaar met het feit dat alleen Google zelf het complete algoritme kent waarmee de resultaten in de zoekmachine worden gerangschikt.
Instagram staat erom bekend haar algoritme regelmatig te updaten, maar bekende ranking signalen voor dit kanaal zijn onder andere:
Voor een Instagrammer die op zoek is naar meer exposure betekent het Instagram algoritme dus dat het zaak is om – liefst zo kort mogelijk na posten – veel interactie op een post op te wekken. Idealiter zoek je ook de interactie en probeer je een digitale band op te bouwen met de accounts die je het liefste wilt bereiken.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat YouTube eigendom is van het moederbedrijf van Google en dat er dus veel raakvlak is tussen de algoritmes van beiden. Video’s op YouTube verschijnen zelfs steeds vaker op de SERP van Google: ook het algoritme van Google zelf heeft dus invloed op hoe vaak je content getoond wordt.
Het betekent ook dat zaken als de titel en de termen die je gebruikt in de beschrijving van een video invloed hebben op de zoektermen waarop jouw video verschijnt. Of jij boven of onder andere video’s over hetzelfde onderwerp tevoorschijn komt, hangt af van ranking signalen zoals:
Dit algoritme betekent dat een goede video een sneeuwbaleffect kan veroorzaken op YouTube. Meer views en interacties maakt je video populair, waardoor hij vaker wordt aanbevolen, wat leidt tot meer views van een bredere doelgroep, waardoor hij aansluit bij een bredere geschiedenis en context, enzovoorts.
Daarom is het op YouTube zo belangrijk om rekening te houden met het algoritme. Het is de reden dat zoveel YouTube video’s opvallende thumbnails gebruiken om op te vallen en gebruikers te verleiden om te klikken en waarom je altijd gevraagd wordt om te liken, subscriben en reageren.
De bekendste ranking signalen op LinkedIn zijn:
Binnen Facebook zijn een aantal interessante ranking signalen:
Weggeefacties waarbij je kunt deelnemen door de bedrijfspagina te volgen en een post te liken of delen, zijn niet voor niets al tijden populair op Facebook. Op deze manier bouw je aan je directe bereik en zorg je voor extra interacties.
Het TikTok algoritme is er – meer dan andere platformen – op gericht om je nieuwe content voor te schotelen van gebruikers die je nog niet volgt. Dat maakt het een interessante kans om een nieuwe doelgroep te bereiken. Maar, het vraagt ook om extra slim inspelen op het algoritme van TikTok.
Ranking signalen binnen TikTok zijn bijvoorbeeld:
Veel bedrijf gebruiken TikTok om een jonge doelgroep te bereiken. Vaak haken ze daarbij aan op trends die op dat moment rondgaan op het platform. Belangrijk is wel dat het content is die écht past op TikTok en niet te gekunsteld of ongemakkelijk voelt. Dan loop je namelijk het risico dat je de plank misslaat en de gebruikers die je bereikt juist snel de andere kant op kijken.
Het algoritme van social media bepaalt welke content een gebruiker van dat platform te zien krijgt. Daarvoor heeft ieder social media platform een eigen algoritme, met eigen factoren om tot een persoonlijk geoptimaliseerde tijdlijn voor iedere gebruiker te komen.
Algoritmes worden op social media gebruikt omdat het helpt om gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden. De algoritmes zorgen er namelijk voor dat de gebruiker voortdurend interessante nieuwe content voorgeschoteld krijgt, die past bij zijn of haar voorkeuren, zodat diegene blijft scrollen, klikken en kijken.
Een goed voorbeeld van een algoritme zijn de aanbevolen video’s die je te zien krijgt tijdens het gebruik van YouTube of TikTok. De video’s die aan jou worden aanbevolen, zijn allemaal op basis van de video’s die je eerder bekeek. Het algoritme leert namelijk wat jij leuk vindt en schotelt je op basis daarvan nieuwe content voor.