• Bovendien wint Rank Math snel aan populariteit, waardoor steeds meer mensen zich afvragen of het inderdaad een beter alternatief biedt voor Yoast. Daarom leiden we je in dit artikel rond langs de kernfuncties van Rank Math vergeleken met Yoast en andere plugins, om jou te helpen de beste keuze voor jou te maken. Valt die keuze op Rank Math? Dan laten we je tot slot nog zien hoe je deze plugin instelt voor het juiste gebruik.

  In dit artikel gaan we in op:

  • Wat is Rank Math?
  • Welke functies biedt Rank Math vergeleken met Yoast?
  • Rank Math setup

Wat is Rank Math?

Rank Math is een SEO WordPress plugin. Dat maakt van Rank Math een SEO tool  die je eenvoudig aan iedere WordPress website kunt koppelen en je vervolgens helpt met het optimaliseren van je site voor bruikbaarheid in zoekmachines.

Een SEO plugin zoals Rank Math of Yoast ontfermt zich over de taken die het eenvoudiger maken voor zoekmachines om je website te vinden en begrijpen. Denk aan het aanbieden van een sitemap aan de crawlende robots van zoekmachines, instellen van redirects om je URL’s SEO vriendelijk  te houden of het verzorgen van rich snippets  waardoor jouw content extra opvalt.

Verder kun je in de plugin bijvoorbeeld de meta teksten van je pagina’s aanpassen en analyseren ze het gebruik van keywords en bepaalde voorkeursposities in je content (tussenkoppen en alt attributen van afbeeldingen bijvoorbeeld) in de gaten.

Een groot voordeel van Rank Math boven Yoast en andere SEO WordPress plugins, wat grotendeels bijdraagt aan de snel groeiende populariteit,  is dat de gratis versie meer features biedt dan de meeste concurrenten.

Belangrijkste kenmerken van Rank Math

Wat zijn dan de belangrijkste kenmerken van Rank Math waardoor Yoast zo snel wordt ingelopen?

1. Gebruiksgemak

Allereerst is er het gebruiksgemak. Ook de setup van Rank Math is snel en overzichtelijk. Daarover later meer. Voor nu is het voldoende om op te merken dat Rank Math gewoon heel snel en gemakkelijk te gebruiken is. Precies wat drukke ondernemers zoeken voor hun SEO strategie.

2. Data integratie

In de gratis versie van Rank Math krijg je al een integratie van de tool tot je Google Analytics en Google Search Console  data. Met de betaalde versie kun je zelfs nog een stapje verder gaan en ook het tracken van je rankings integreren.

3. Schema markup en featured snippets

Met schema markup  – stukjes HTML code – kun je zoekmachines helpen om beter te begrijpen waar je pagina over gaat en hoe hij in de zoekresultaten vertoond zou moeten worden. Daardoor wordt de kans groter dat jouw pagina verschijnt in een featured snippet  in de zoekresultaten, waardoor je extra opvalt.

Rank Math biedt in de gratis versie een schema markup module. Hierin kun je kiezen uit 14 verschillende soorten schema.

schema markup met rank math

4. Ingebouwde SEO audit

Rank Math biedt een overzichtelijke en makkelijk te gebruiken SEO audit . In de gratis versie krijg je een score te zien en welke acties je zou moeten nemen om die score te verbeteren.

Net als ook voor Yoast en andere plugins geldt, is dit verre van een complete SEO audit en kun je het niet zien als vervanging voor een professionele SEO analyse van je site.

Rank Math vs Yoast

De grote vraag waar veel mensen mee zitten, is welke nou de betere keuze is voor een SEO WordPress plugin, Rank Math of Yoast? De laatste is natuurlijk de klassieke keuze en jarenlang marktleider geweest, maar Rank Math biedt een uitstekend alternatief. Vooral de uitgebreide opties van de gratis versies maken het terecht een serieuze uitdager van Yoast.

Het lastige is dat het niet helemaal een eerlijke vergelijking is. Yoast is een standaard plugin, waar Rank Math eigenlijk meer een alles-in-één SEO suite is. Tegelijkertijd betekent dit dat Rank Math veel meer te bieden heeft in dezelfde vorm van een eenvoudige en lichte plugin van Yoast.

Rank Math is, met andere woorden, completer dan Yoast. Zo zijn de geïntegreerde data modules en uitgebreide schema opties echt een toevoeging.

Rank Math setup

Heb je besloten dat Rank Math de (gratis) SEO WordPress plugin is voor jou? Dan gaan we nu bekijken hoe je deze tool installeert en instelt voor optimaal gebruik.

1. Installeren

Zoals voor iedere plugin geldt, zul je Rank Math natuurlijk eerst op je website moeten installeren. Dat gaat zoals je gewend bent van andere plugins. Log in op je WordPress backend omgeving, kies “plugins” in het menu en selecteer “nieuwe plugin”.

Vervolgens zoek je Rank Math op via het zoekvenster en kies je “installeren”. Na de installatie klik je op “activeren” om de plugin aan te zetten op je website.

2. Account aanmaken en koppelen

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een account bij Rank Math aan te maken. Na het installeren en activeren word je automatisch doorgestuurd naar een pagina waar je dit (gratis) kunt aanmaken.

Je kunt deze stap overslaan, maar door je aan te melden krijg je toegang tot extra features en ontvang je bovendien waardevolle SEO tips en inzichten.

3. Rank Math setup wizard

De verdere Rank Math setup doorloop je door het volgen van de overzichtelijke wizard, die je probleemloos door het hele proces loodst. Voordat je de setup wizard start, krijg je de keuze uit verschillende kennisniveaus. Hier kun je aangeven hoeveel vrijheid je wilt hebben in het handmatig controleren van je SEO instellingen.

Let wel: het blijft natuurlijk vooral een analyse tool, dus ondanks de beloftes van Rank Math onder “easy” zul je hoe dan ook zelf veel van de verbeteringen moeten uitvoeren. Verwacht niet dat het installeren van een plugin alleen je naar de top van de zoekresultaten gaat brengen.

rank math seo setup

4. Data uit bestaande plugin importeren

Is het de bedoeling om met Rank Math Yoast (of een andere SEO plugin) te vervangen? Dan kun je de instellingen van de plugin die je al gebruikt importeren, zodat je niet alles opnieuw hoeft in te stellen in Rank Math.

Hiervoor kies je simpelweg welke SEO plugin je nu gebruikt en waaruit dus de instellingen moeten worden geïmporteerd. Vervolgens worden alle relevante instellingen overgenomen door de Rank Math setup wizard.

5. Website gegevens instellen

Hier heb je een aantal gegevens nodig om deze stap te volbrengen, namelijk:

 • Het type WordPress website dat je hebt (blog, webwinkel, zakelijke website, portfolio)
 • Website logo, bij voorkeur vierkant en minimaal 160 x 90 px
 • Een standaard afbeeldingen die wordt gebruikt wanneer een link van jouw website wordt gedeeld op social media

6. Google Analytics en Search Console verbinden

We noemden al dat de integratie met Google Analytics en Search Console één van de grote pluspunten van Rank Math is. In deze stap is het tijd om dat pluspunt te benutten. Ook dat is heel gemakkelijk: met één druk op de knop zet je het in gang.

Geef Rank Math de gevraagde toegang tot je account om de relevante koppelingen te maken, zodat de data kunnen worden ingeladen.

Als je nog geen Google Analytics account had en er een moet aanmaken, kan Rank Math je zelfs helpen de benodigde tracking code op je site te installeren.

7. Sitemaps

Zoals gezegd is het genereren van sitemaps en die beschikbaar maken voor zoekmachines, een van de belangrijkste taken van SEO plugins voor WordPress. Zo’n sitemap vertelt een zoekmachine hoe je site is gestructureerd, helpt ze alle content te vinden en laat zien welke pagina’s prioriteit hebben en het belangrijkst zijn. Dat helpt ontzettend bij het verbeteren van de rankings van deze pagina’s.

In deze stap kies je of je Rank Math deze sitemaps automatisch wilt laten genereren. Zodra je het schuifje “aan” zet, verschijnen er meer opties.

Het is aan te raden om al deze opties aan te zetten om optimaal gebruik te maken van de sitemap functie van Rank Math.

sitemap integreren via rank math

8. Laatste tweaks

Vervolgens kun je nog wat laatste puntjes op de “i” zetten met een paar laatste instellingen. Zo kun je kiezen voor:

 • Categorie en tag archief pagina’s op “no-index” laten zetten (aan te raden), zodat zoekmachines ze niet indexeren.
 • Externe links automatisch in een nieuw venster laten open (aan te raden), zodat bezoekers niet volledig weg worden geleid van je website.
 • Elke externe link op nofollow zetten (niet aan te raden), zodat Google ze niet volgt, waardoor de uitgaande link als het ware “onzichtbaar” wordt voor de zoekmachine. Uitgaande links zijn echter niet perse slecht: ze laten Google zien dat jij je lezer alle mogelijke informatie wilt bieden.

9. Modules kiezen

Na het afronden van de Rank Math setup wizard, keer je terug naar het dashboard en krijg je het modules overzicht te zien. Hier kun je verder kiezen welke onderdelen van Rank Math je aan of uit wilt zetten.

Handige modules om in ieder geval aan te zetten, zijn:

 • 404 monitor die voor je in de gaten houdt of en waar er 404-foutmeldingen op je website ontstaan, zodat je die kunt oplossen.
 • SEO Analysis is de basis SEO audit feature waar we het eerder over hadden en kan je dus handige tips geven om de SEO van je hele site te verbeteren.
 • Redirections kan je helpen om gebroken URL’s of verwijderde pagina’s op een goede manier te redirecten (mits je daar nog geen andere plugin voor gebruikte natuurlijk).
 • Image SEO helpt je om ervoor te zorgen dat ook je afbeeldingen niet vergeten worden in het optimaliseren van al je content.

rank math resultaten analytics

Meer weten over SEO? We hebben een hele SEO kennisbank voor je. Allemaal handige artikelen met bruikbare informatie die onze SEO specialisten met alle liefde delen met de wereld!

Meer weten over Rank Math?

Veelgestelde vragen over Rank Math

Wat is Rank Math?

Rank Math is een SEO plugin voor WordPress websites, die een uitgebreide en overzichtelijke interface combineert met lichtgewicht en snelheid. De gratis optie biedt meer mogelijkheden dan klassieke plugins.

Voor de meeste gebruikers zal Rank Math een betere en meer complete ervaring bieden dan Yoast. Vooral door de grote hoeveelheid functies die de gratis versie biedt, is Rank Math bezig om Yoast in te halen als meest populaire plugin.

Je installeert Rank Math net zo eenvoudig als andere plugins op je WordPress website. Dankzij de eenvoudig te gebruiken Rank Math setup wizard, is het bovendien heel makkelijk om de plugin verder in te stellen voor een optimale prestatie op je site.

Rank Math Rank Math