Google AdSense is dus juist een manier om je bestaande websiteverkeer te gelde te maken. Hebben we daarmee je aandacht? Blijf dan vooral lezen en ontdek hoe dit in zijn werk gaat.

In dit artikel gaan we in op:

 • Wat is Google AdSense?
 • Hoe krijg je een account in AdSense?
 • Wat kun je verdienen met AdSense?

Wat is Google AdSense?

Google AdSense is het advertentienetwerk van Google. Dat wil zeggen: de mogelijkheden om via Google te adverteren buiten de kanalen van Google zelf. Het AdSense advertentienetwerk bestaat uit aangesloten websites die advertentieruimte beschikbaar stellen op hun platform. Met een AdSense account kun jij je website dus ook beschikbaar stellen.

Dit geeft andere ondernemers dan weer de mogelijkheid om op die aangesloten websites te adverteren, bijvoorbeeld via Display Ads. Google Adsense fungeert dus als tussenplatform om adverteerders in contact te brengen met relevante websites om hun producten en diensten op te adverteren. Als adverteerder kun je AdSense dus gebruiken om jouw producten of diensten onder de aandacht te brengen op relevante websites waar jouw doelgroep ook te vinden is.

Dat betekent dat een website met voldoende traffic dus wat kan verdienen met AdSense. Veel mensen zijn dan natuurlijk benieuwd hoeveel ze dan kunnen verdienen. Daar komen we verderop nog op terug (maar we kunnen wel alvast verklappen dat het moeilijk is je een eenduidig antwoord te geven wat je met AdSense kunt verdienen).

Eerst gaan we kijken hoe je überhaupt gebruik kunt maken van AdSense.

Starten met Google AdSense

De eerste stap om geld te kunnen verdienen met Google AdSense is natuurlijk het aanmaken van een gratis AdSense account.

Hiervoor heb je eigenlijk maar twee dingen echt nodig:

 1. Een Google account, waar jouw AdSense account aan komt te hangen (net als bij het aanmaken van een Google Ads account dus).
 2. Je eigen website (in de woorden van Google: je eigen content, wat een website, blog of andere originele content kan zijn, zolang jij maar de eigenaar bent). Met andere woorden: een plek om de advertenties te vertonen. Niet meer dan logisch natuurlijk.

Die laatste verdient wel een kanttekening: Google AdSense is de afgelopen jaren aanzienlijk strenger geworden bij het beoordelen of een website wordt toegelaten tot het AdSense netwerk. Een website dient te voldoen aan het programmabeleid.
Wanneer je start met het maken van een Google AdSense account, word je door een wizard automatisch door het proces geleid. Je wordt gevraagd om de URL op te geven waar je advertenties op zou willen tonen, kiest of je wel of geen tips ter verbetering van de prestaties wilt ontvangen en gaat akkoord met de algemene voorwaarden.
Na het doorlopen van deze stappen is je Google AdSense account aangemaakt. Het kan zijn dat nog niet alle mogelijkheden direct beschikbaar zijn, daarvoor moet je het account eerst activeren. Maar je kunt wel alvast rondklikken om wat beter vertrouwd te raken met je nieuwe Google AdSense account.

Google AdSense account activeren

Met het aanmaken van je AdSense account ben je er nog niet: het account moet ook geactiveerd worden. Anders kun je geen advertenties op je website (laten) plaatsen om er mee te kunnen verdienen.

Je moet een paar taken uitvoeren voor het activeren van je account:

 1. Betalingsgegevens invullen
 2. Je website koppelen
 3. Bekijken hoe de advertenties er op je site uit komen te zien (optioneel)

Met die laatste optie krijg je de kans om te beoordelen of de advertenties niet ten koste gaan van wat je met jouw site wilt uitstralen.

Vooral het koppelen van je website kan even duren. Je website zal namelijk door Google worden gecontroleerd, om te bepalen of deze voldoet aan de richtlijnen. Dit kan enkele dagen, tot zelfs meerdere weken duren. Met dus zoals gezegd de kans dat je website wordt afgekeurd omdat de selectie vrij streng is.
Om goedgekeurd te worden en je account te kunnen activeren, is het vooral belangrijk dat je waardevolle, unieke content te bieden hebt. Het is belangrijk dat je iets toevoegt aan de zoekresultaten en het internet vollediger maakt. De missie van Google is immers om haar gebruikers zo goed mogelijke informatie te bieden. Goede content wordt daarom beloond.

Toch is het altijd een goed idee om voordat je de aanmeldingsprocedure start te controleren hoe goed jouw site voldoet aan het programmabeleid.

Wat kun je met Google AdSense verdienen?

De hamvraag is natuurlijk wat je met AdSense kunt verdienen. Zoals je aan het begin van het artikel al kon lezen is het flauwe (maar eerlijke) antwoord: dat is moeilijk te zeggen. Het is namelijk van ontzettend veel factoren afhankelijk.

Wat je kunt verdienen met AdSense is in theorie vrijwel onbeperkt. Doordat je net zoveel verschillende websites en content kunt maken als je wilt en daar advertenties op kunt aanbieden, is geld verdienen via Google AdSense ontzettend schaalbaar.

Hoeveel een website oplevert is afhankelijk van onder andere:

 1. Hoeveel bezoekers je site trekt
 2. Het onderwerp waarover de content op je site gaat
 3. In welke regio of demografie je doelgroep zich bevindt
 4. De instellingen die je kiest voor advertenties op je site
 5. Hoe gebruiksvriendelijk en overzichtelijk je website is
 6. Het design van de site (dat mede bepaalt hoe goed advertenties opvallen)

Google biedt zelf een calculator waarmee je een grove inschatting kunt maken, gebaseerd op andere websites in een vergelijkbare omgeving (qua geografie, onderwerp en bezoekersaantallen) als die van jou. Gebruik dit echter vooral om eens mee te spelen voor een grove indicatie, maar hang er geen verwachtingen aan op over wat jij realistisch gezien met AdSense kunt verdienen.

Meer weten over SEA? We hebben een hele SEA kennisbank voor je. Allemaal handige artikelen met bruikbare informatie die onze specialisten met alle liefde delen met de wereld!

Veelgestelde vragen over Google AdSense

Wat kun je verdienen met AdSense?

Met Google AdSense kun je geld verdienen door het vertonen van advertenties op je website. Hoeveel je op die manier kunt verdienen hangt af van hoeveel bezoekers je trekt, wat het onderwerp is van je website en hoe je doelgroep is opgebouwd.

Ja, het gebruik van AdSense is gratis. Je ontvangt zelfs geld van Google in ruil voor het beschikbaar stellen van advertentieruimte op jouw site. Iedere keer dat een bezoeker van je site op zo’n advertentie klikt, verdient Google daar geld mee. Jij ontvangt daar een deel van.

AdSense vormt een netwerk van websites die ruimte beschikbaar stellen voor het vertonen van advertenties. Anderen kunnen via Google Ads op die plekken bieden om er hun advertenties te laten zien. Google AdSense is dus een marktplaats die adverteerders en advertentieruimte bij elkaar brengt.

Meer weten over AdSense?
Google AdSense Google AdSense