Zoals met zoveel geldt, je moet gewoon weten waar je moet beginnen. Daarom gaan wij je hieronder helpen om je eerste search campagnes in de lucht te krijgen. Specifiek gaan we kijken naar het opzetten van Google Ads campagnes, omdat Google nu eenmaal met afstand de grootste zoekmachine is en dus het meeste potentiële bezoekers en klanten herbergt. Deze kennis (en je opgebouwde SEA campagnes) kun je daarna ook inzetten in bijvoorbeeld Bing Ads .
In dit artikel gaan we in op:
Voordat we gaan bekijken hoe je campagnes kunt opzetten om te adverteren in Google, is het belangrijk dat je weet wat je doel is met die SEA campagnes. Adverteren om het adverteren is namelijk al snel zonde van je budgetten: je hebt dan immers geen duidelijk doel om op te sturen. En geen duidelijk doel hebben betekent ook dat het erg moeilijk wordt om te bepalen of je Google Ads campagnes succesvol zijn geweest.
Vraag je daarom eerst af wat voor jou het belangrijkste doel is dat je wilt bereiken met je advertentie campagnes. Daar gaat Google Ads namelijk ook om vragen bij het opzetten van je campagne. Om je te helpen, zijn hier wat van de meest prominente doelen achter zoekmachine adverteren:
Dat is natuurlijk een heel grof overzicht van de doelstellingen die je met jouw Google Ads campagnes kunt hebben. Later kijken we nog wat gedetailleerder naar specifieke doelstellingen en KPI’s om op sturen, maar voor nu is het goed om alvast een breed beeld te hebben van wat je wilt gaan bereiken.
Voordat we overgaan naar het opzetten van een campagne, is het belangrijk om nog iets te zeggen over het onderscheid tussen Google Ads, Google Adwords en AdSense.
Best verwarrend, want al die termen lijken nogal op elkaar. Maar het belangrijkste is dus dat je AdWords mag vergeten en dat je met Google Ads campagnes kunt bouwen om zelf te adverteren.
Goed, dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met het opzetten van een Google Ads campagne. Onthoud dat we in dit artikel niet meer dan de basis kunnen behandelen. We gaan de basisstappen van een Google Ads campagne doorlopen, zodat je de logica achter zoekmachine adverteren begrijpt.
Waneer je begint met een volledig nieuw account (ads.google.com en dan “Nu Starten”) krijg je (na de basisinformatie in te voeren) allereerst het onderstaande scherm te zien.
Google biedt aan het je gemakkelijk te maken door direct een eenvoudige campagne te lanceren, maar in dit geval kiezen we voor de optie onderaan de pagina: “Overschakelen naar expertmodus”.
Het is namelijk de extra tijd meer dan waard om je eigen Google Ads campagne te gaan bouwen.
Nu je eenmaal hebt gekozen voor de expertmodus, is het tijd om de campagne vorm te gaan geven. Dat betekent allereerst het kiezen van het type campagne dat je wilt gaan opzetten. Er zijn verschillende soorten campagnes die je met Google Ads kunt draaien:
Hiervan is “search” de meest voorkomende: dit is het adverteren in de zoekresultaten in Google. Dat is dan ook het uitgangspunt in dit artikel.
Om het juiste type campagne te bepalen, vraagt Google Ads je eerst om je belangrijkste doel te kiezen.
Nadat je hier een keuze hebt gemaakt – in dit geval kiezen we “websiteverkeer” – krijg je te zien welke campagnetypen daarvoor beschikbaar zijn.
Zoals gezegd gaan we in dit geval voor een “Zoeken” campagne. Wanneer je steeds bedrevener wordt met Google Ads, wil je dit natuurlijk uitbreiden naar steeds meer verschillende typen campagnes.
Nu is het tijd om de algemene instellingen van je campagne in te stellen. Daarbij gaat het om:
Goed om te weten: wanneer je voor beide opties kiest, wordt eventueel overtollig budget (dat dus niet volledig besteed kan worden in het zoeknetwerk) gebruikt om ook vertoningen in het Display Netwerk te genereren.
Onder dit scherm kun je nog een extra instelling uitklappen (“Meer instellingen tonen”) waarmee je ook de looptijd van je campagne kunt kiezen.
Standaard staat dit ingesteld met de huidige dag als startdatum en een niet ingestelde einddatum. Je kunt een einddatum kiezen wanneer je bijvoorbeeld een campagne wilt draaien die alleen voor een bepaalde periode relevant is, zoals je zomeraanbiedingen adverteren die je tegen het einde van de zomer automatisch wilt laten stoppen.
Ook kun je hier bepaalde tijden instellen waarop adverteren voor jou minder interessant is. Zo staat de planning standaard ingesteld op de hele dag, maar misschien weet je dat jouw doelgroep in de ochtend minder snel koopt en besteed je jouw budget dus liever maximaal tussen 12:00 en 22:00.
Scroll je voorbij de netwerk- en tijdsinstellingen, dan kom je bij de targeting en doelgroepkeuze voor je campagne. Allereerst kun je instellen welke locatie je wilt targeten. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer je een plaatsgebonden dienst of product wilt promoten, waar mensen alleen binnen een bepaalde straal iets aan hebben,
Verder kun je ervoor kiezen om je vooral op bepaalde typen mensen te richten met behulp van segmentatie. Je kunt bijvoorbeeld alleen mensen met een bepaalde interesse in je doelgroep opnemen, of mensen die getrouwd of juist alleenstaand zijn.
5. Budget en search campagnes
Dit is misschien wel de lastigste – en engste – stap in het opzetten van je Google Ads campagne, wanneer je nog niet zo bekend met SEA campagnes. Het is namelijk waar je bepaalt hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven in jouw campagne.
Je kiest een gemiddeld dagbudget. Dit bedrag vermenigvuldigd met het aantal dagen is het maximale budget dat je in een maand spendeert. Je budget bepalen is dan ook erg belangrijk. Met een te laag budget zullen de resultaten tegenvallen. Een te hoog budget loopt echter al snel in de papieren, zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met SEA campagnes runnen.
Al met al is het verstandiger om voorzichtig te beginnen en later op te schalen. Het is natuurlijk beter dat je in het begin wat mogelijke conversies misloopt, dan dat je meer uitgeeft dan je kunt veroorloven en de opbrengsten van je campagnes in het begin nog tegenvallen. Met andere woorden: gun jezelf en je campagnes het leergeld om beter te worden. Begin met wat je maandelijks aan dit leergeld voor SEA campagnes bereid bent te spenderen, deel dit door 31 en je hebt je dagbudget.
Wanneer je besluit met een professioneel online marketing bureau samen te werken, dan gaat deze budget bepaling natuurlijk anders in zijn werk. Dan bepaalt het bureau samen met jou, aan de hand van je doelstellingen, wat een goed budget is. Er is dan ook geen sprake van leergeld: de advertentie campagne wordt dan immers opgebouwd door een ervaren specialist die dat dagelijks doet.
De volgende stap is het kiezen van een biedstrategie. Dit bepaalt op welke manier het algoritme gaat proberen de prestaties van jouw Google Ads campagnes te optimaliseren.
Je hebt de keuze uit:
Zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het beheren van SEA campagnes, is het aan te raden om voor geautomatiseerd bieden te kiezen.
De volgende stap is het toevoegen van de zoekwoorden waarvan je wilt dat je Google Ads campagne erdoor getriggerd wordt. Dit zijn de termen die je doelgroep in Google intypt en waar jij een bod op wilt plaatsen om met jouw advertenties vertoond te worden.
Allereerst kies je een herkenbare naam voor je advertentiegroep, waar je soortgelijke zoekwoorden bij elkaar in onder gaat brengen.
Daarna kies je de zoekwoorden die deze groep triggert. Met andere woorden, je gaat instellen bij welke zoekopdrachten deze advertentiegroep en de advertenties die je gaat maken geactiveerd moet worden. Zoals je ziet biedt Google je de mogelijkheid om je hierin te laten ondersteunen door hun suggesties, maar je kunt hier uiteraard ook je eigen zoekwoorden onderzoek gebruiken.
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende typen zoekwoorden zijn, waarmee je meer controle krijgt over wanneer jouw advertenties geactiveerd moeten worden. Dit zie je onderaan het scherm waar je de zoekwoorden invoert.
Dit is wat deze verschillende types betekenen:
Breed zoeken is vaak riskant om te gebruiken: het risico bestaat namelijk dat je op heel veel termen wordt getoond die je niet bedoeld had. Met exact zoeken kun je heel specifiek op de voor jou meest interessante termen adverteren, maar het maakt je campagne ook beperkt. Zoek daarom naar een goede mix van termen om hier toe te voegen.
Je Google Ads campagne is natuurlijk niet compleet zonder advertenties. Dat is immers wat er in de zoekresultaten vertoond gaat worden en waarmee jij dus je doelgroep moet verleiden om je website te bezoeken.
Nadat je de advertentiegroep hebt opgeslagen, kom je in een editor waarin je alle aspecten van je advertenties naar hartelust kunt aanpassen. In het veld rechts krijg je direct te zien hoe jouw advertentie eruit komt te zien met de opgegeven informatie.
Dit zijn de verschillende onderdelen:
En dat is de basis van je eerste Google Ads campagne! Zoals gezegd vergt het tijd en ervaring om het maximale uit Google Ads campagnes te halen. De beste tip die je kunt volgen is dan ook om na het activeren van je campagne voortdurend betrokken te blijven en scherp te zijn op kansen op je campagnes te optimaliseren.
Meer weten over SEA? We hebben een hele SEA kennisbank voor je. Allemaal handige artikelen met bruikbare informatie die onze SEA specialisten met alle liefde delen met de wereld!
Een Google Ads campagne maak je in het (gratis) Google Ads account. Vervolgens loodst Google je door de verschillende stappen. In dit artikel beschrijven we de verschillende stappen die je doorloopt zodat je goed beslagen ten ijs komt.
Er zijn veel verschillende Google Ads mogelijkheden. De bekendste zijn waarschijn tekstadvertenties (die verschijnen in de zoekresultaten) en display (advertenties op andere websites). Daarnaast zijn er nog video ads, shopping en discovery advertenties.
Wat een advertentie op Google kost is heel erg afhankelijk van het type advertentie dat je draait en op welke zoektermen je wilt adverteren. Zo zijn display advertenties vaak goedkoper dan tekstadvertenties, en zul je voor koop gedreven zoekopdrachten meer betalen per klik dan voor puur informatieve zoekopdrachten.