De zoekwoordplanner is een online tool van Google die de gebruiker in staat stelt om onderzoek uit te voeren naar zoekwoorden die gebruikt kunnen worden in advertentie campagnes die gericht zijn op de zoekfunctionaliteit in Google. Het betreft een gratis te gebruiken webapplicatie waarmee organisaties een planning kunnen maken van de kosten en effectiviteit van campagnes. Wat is zoekwoordplanner en hoe verschilt SEO ten opzichte van SEA?
Mensen zoeken op Google naar een antwoord op een vraag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zoekterm waar een aantal bijpassende resultaten op volgen. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘schoenen’, dan volgen er zoekresultaten die gerelateerd zijn aan deze term. In de zoekwoordplanner verschijnen bij ‘schoenen’ termen als ‘nike schoenen’ en ‘witte sneakers’. Deze suggesties bevatten niet altijd de oorspronkelijke zoekterm, ze zijn gebaseerd op de links die mensen uiteindelijk volgen. Als het een campagne voor een schoenenwinkel betreft die geen sportschoenen verkoopt, dan kunnen in de zoekwoordplanner de minder relevante categorieën worden verwijderd. Zo kan de marketing planner erachter komen welke termen het beste passen bij het aanbod, om zo een campagne in te richten die het hoogste rendement oplevert. Dit is ook voordelig voor Google, die zo advertenties kan weergeven met een hogere kans op interactie.
Wat betreft marketing via zoekmachines zijn er twee strategieën die elkaar zowel overlappen als aanvullen. SEO staat voor zoekmachine optimalisatie terwijl SEA voor zoekmachine adverteren staat. Bij de zoekwoordplanner gaat het voornamelijk over de tweede optie, deze tool kan wel gebruikt worden om keywords te vinden die voor SEO gebruikt kunnen worden. SEO is gericht op organische zoekresultaten waarbij de meest relevante pagina’s bovenaan komen te staan. Hierbij wordt er niet betaald aan de zoekmachine maar mogelijk wel aan een optimalisatie expert. SEA is een betaalde dienst op basis van een bieding systeem. Zo kan een minder relevante pagina toch hoger komen te staan. In praktijk worden beide strategieën vaak gecombineerd.